Анализ за novini.bg на проф. Владимир Чуков, известен арабист, университетски

...
Анализ за novini.bg на проф. Владимир Чуков, известен арабист, университетски
Коментари Харесай

Грък с американска диплома става президент на университета в „града на бъдещето“ НЕОМ

Анализ за novini.bg на проф. Владимир Чуков, прочут арабист, академични учител и академик в региона на политиката на Близкия Изток и исляма.

Саудитските медии оповестяват по едно и също време приключването на визитата на принца - престолонаследник и предстоящ крал на Саудитска Арабия в Турция Мохамед бин Салман /MBS/ и назначението на гърка с американска тапия Андреас Кангларис за президент на университета NEOM U на „ града на бъдещето “ Неом.



Посещението на MBS в Турция е несъмнено от медиите на двете страни като „ извънредно сполучливо “.

То е последна спирка от обиколката на принца - престолонаследник в района, след Египет и Йордания. Навсякъде бяха подписани контракти, чиято финансова стойност се измерваше с десетки милиарди долари. От една страна, въпросните държавни управления желаеха да се възползват от „ насъбраните от Саудитска Арабия остатъци от приходите от нефта “, а мощният човек в Рияд показва пред своя предстоящ почитан клиент – американският президент Джо Байдън, че не е изолиран. Многобройните му срещи идват като контрапункт на декларираното от Белия дом предпочитание да няма персонална среща с MBS в Джеда. Визитата в нефтеното кралство е избрана за 15-16 юли и там американският президент ще взе участие в среща на водачите на СССПЗ и Египет, Йордания и Ирак. Реално обиколката в Близкия Изток, /според авансово оповестена такава ще има посещаване и в Гърция и Кипър/ на бъдещия крал идва дипломатически, с цел да „ опонира “ на нежеланието на Байдън на реализира среща виз-а-ви с този, който упрекна за убийството на опозиционера Джамал Хашоги.



Преди броени дни улицата, на която се намира саудитското посолство във Вашингтон, беше преименувана публично на Джамал Хашоги. Преди дни ливански проирански вестник дефинира срещата сред MBS и Ердоган като „ среща на изолираните “. Международната обиколка на саудитския мощен човек идва да опровергае сходни изказвания. Подобни изказвания са израз на нетърпението на Техеран да се възстановят дипломатическите връзки сред саудитското кралство и Ислямска република Иран, прекратени през 2016 година Само преди дни беше сбъднат следващият кръг на договаряния сред двете страни, като Рияд съобщи, че „ е още рано да бъдат върнати посланиците “.



 В същото време MBS ясно си дава сметка, че в връзките си с Турция и персонално с Ердоган би трябвало да има инструмент за напън, някакъв „ дразнител “, който да подтиква интереса на амбициозния турски президент към възстановяване и поддържане на връзките с кралството.

В дни на детонация на международната инфлация претенденти доста бързо ще се намерят. Видно е, че подобен „ дразнител “ в саудитската външна политика за Турция, е Гърция, нейния безконечен зложелател. Планираното посещаване в Гърция и Кипър може да се схване в подобен подтекст.

 Назначаването на 22.06.2022 на Андреас Кангларис за президент на NEOM U, като част от визията на саудитската страна да сътвори система от международна класа за обучение, проучвания и нововъведения, съчетаваща най-хубавите практики и актуалните технологии, също може да бъде възприета в тази светлина. Идеята е „ градът на бъдещето “, /наименованието е комбиниране сред гръцката дума нео – ново и първата писмен знак на думата мустакбал, бъдеще на арабски/, в който се влагат над 500 милиарда $ да се трансформира в атрактивна дестинация за студенти, учени и откриватели от цялото кралство и света. Самият Кангларис е професор по компютърно и електроинженерство и има сериозен научен, проучвателен и управнически опит. От 2018 година той е вицепрезидент и ректор на университета в Урбана-Шампейн, щата Илинойс. Оборотът на неговото образователно звено е над 600 милиона $, с над 50 000 студенти. Кангларис получава магистърска степен и лекар по електроинженерство от Калифорнийския университет, Бъркли и бакалавърска степен по електроинженерство от Солунския университет, Гърция.

 На фона на всичко това ОАЕ взеха решение да закрият своето посолство в София, което беше разкрито преди четири години. Това стана директно преди българското председателство на Съвета на Европейски Съюз, което осведомени означават, че е главната причина за този ход на емиратската дипломация. Нещо повече, ролята, която България трябваше да играе във връзка с Турция е сходна с тази, която в саудитската външнополитическа визия би трябвало да играе Атина по отношение на Анкара. Както означават арабски дипломати в София,

българската външна политика е прекомерно „ интровертна и на практика отделя прекомерно малко внимание на субекти на интернационалните връзки отвън Европейски Съюз “.

Последните събития към връзките с република Северна Македония потвърждават тази теза. Преди 10 години българската колония в ОАЕ беше 10 хиляди души. Сега тя е повишена над 65 000 души. Решения за закриване на посолства в Европа Абу Даби е взело и във връзка с задачите си в Стокхолм и Прага. Те са били ревизирани след интервенция на съответните локални политически фактори. Дали това ще се случи и със София на фона на тежката политическа неустойчивост у нас, не е доста ясно.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР