Анализ за novini.bg на проф. Владимир Чуков, известен арабист, университетски

...
Анализ за novini.bg на проф. Владимир Чуков, известен арабист, университетски
Коментари Харесай

Проф. Вл.Чуков за novini.bg: По примера на талибаните

Анализ за novini.bg на проф. Владимир Чуков, прочут арабист, академични учител и академик в региона на политиката на Близкия Изток и исляма.



През предишния месец декември в югоизточната провинция Съчуан китайските управляващи са принудили тибетски монаси и други локални поданици да участват на разрушаването на огромна скулптура на Буда. Причина за това са били "официални недоволства за огромния й размер и височина ". Това оповестява Радио Свободна Азия, основано на свидетелски показания.

Става въпрос за 99-футова скулптура в окръг Лухуо /Драго на тибетски/ в Тибетската самостоятелна префектура.

Освен статуята са били разрушени и 45 молитвени платформи, употребени от тибетските монаси. Сайтът на американската медия цитира тибетски източници в заточение, които са се свързали с монаси от манастира Гаден Мгиал Линг, както и с тибетски поданици, живеещи в град Чуар и близките селища. Процесът на разрушаването траял цели девет дни.

Пред медията тибетец, живеещ в Индия, поискал анонимност, защото фамилията му живеело в Лухуо, дава елементи: „ Наред с локалните поданици на разрушаването са участвали и доста служители на реда, които имали за задача да предотвратят някакви реакции от жителите, както и да наблюдават те да нямат фотоапарати или телефони, с които да създадат фотоси, клипове или други видео материали. “



Друг тибетец, също живеещ в Индия и също останал в анонимност прибавя, че методът на разрушаването е бил доста позорен за локалните, само че изключително за монасите. Според източниците статуята е била издигната през 2015 година и е коствала към 6,3 млн. $. Същите управляващи, които са я разрешили, в този момент са трансформирали мнението си, издавайки заповед за нейното разрушение. Мотивът е, че е станала „ прекомерно висока “.

Актът по разрушаването на статуята идва в миг, в който правозащитни организации ускориха рецензиите против китайските управляващи по отношение на политиката на потискането на правата на малцинствата в страната.

В момента мароканското държавно управление беше остро подложено на критика от тях, когато то реши да съобщи деятеля за отбрана на правата на уйгурското малцинство Идирези Айшан на Китай. Последният е дошъл в североафриканската страна през юли 2021 година от Турция по покана на собствен колега-компютърен инженер. Още на летище Казабланка той е бил задържан и предаден на съд. За Айшан китайските управляващи са били издали алена бюлетина на Интерпол за „ осъществените от него престъпления”.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР