Анализ за novini.bg на проф. Владимир Чуков, известен арабист, университетски

...
Анализ за novini.bg на проф. Владимир Чуков, известен арабист, университетски
Коментари Харесай

Проф. Владимир Чуков за novini. bg: Сирийски бежанци в Турция формират конвой с крайна цел Европа

Анализ за novini.bg на проф. Владимир Чуков, прочут арабист, академични учител и академик в региона на политиката на Близкия Изток и исляма.



 Близкоизточни медии препечатват известие на Агенция Франс Прес, която популяризира материал от Телеграм на група сирийски бежанци в Турция. На 10.09. 2022 посредством специфичен канал в тази обществена медия анонимни уредници приканват за основаването на група, която да доближи до Европейския съюз. Самият канал е основан преди шест дни и към този момент има над 70 000 почитатели. Вдъхновителите на самодейността приканват хората да носят спални чували, палатки, избавителни жилетки, вода, консерви и комплекти за първа помощ. Пред Агенция Франс Прес един от уредниците, 46-годишен емигрант, поискал анонимност декларира: „ Ще обявим похода, когато пристигна време да тръгнем. “ В същото време той прибавя: „ Походът ще е разграничен на групи по 50 души, които ще бъдат ръководени от един лидер. Ние сме в Турция от 10 години. Ние сме предпазени, само че западните страни би трябвало да споделят тежестта. “

В обществените медии, употребени от сирийските бежанци в Турция, се приказва за „ похода на светлината “ или „ похода на вярата “.

 Преди дни уеб сайтът на турския ефирен канал TGRT оповести, че към този момент над 25 000 сирийски бежанци са напуснали Турция по посока Европа през последния месец.  В Турция публично живеят над 3,7 милиона сирийски бежанци. Много сирийски бежанци в Турция се притесняват, че ще бъдат върнати назад в страната си, изключително след неотдавнашната смяна в позицията на Турция във връзка с Дамаск. Турският президент Реджеп Тайип Ердоган съобщи, че се готви да върне един милион сирийски бежанци на непринуден принцип.



В просторен материал на журналиста Ибрахим Хаил в сирийския опозиционен уебсайт Orient.net се дават детайлности за засилената емиграционна вълна на сирийците към Европа. Сириецът Ибрахим ар Рашад, който е съумял да доближи до Западна Европа, след няколко несполучливи опита, споделя своите неволи пред въпросния публицист. Едновременно с това той дава рекомендации на тези свои съграждани, които имат същите планове. Мнението на ар Рашад е, че има три пътя за постигане до Западна Европа. В момента най-хубавият метод за емигриране от Турция е през България. Според него през нея пътуването е по-безопасно спрямо това през Гърция. Това се дължи на два фактора. Първият е отношението на българските граничари, което е сензитивно по-добро от това на гръцките, разказано като „ чудовищно ”. Вторият фактор е релефът на страната, който е по-благоприятен за прекосяване, спрямо гръцкия.

 Ар Рашад разказва и метода на образуване на прекосяването. Началната точка е така наречен брокер, чийто офис кардинално е в Истанбул.

Последният изпраща кандидат-бежанеца при някой от неговите контрабандисти, който му обезпечава краткотрайно жилище в огромния турски град. Там се чака „ броя да се попълни “. Когато това стане факт, с коли на контрабандиста през Одринския вилает групата се откарва до българската граница. Пресича се границата /оградата-бел.авт./ най-често със стълба и по-късно лидерът, посредством GPS, води групата до избрана точка на границата. След това хората се транспортират до българската столица София.

Там кандидат-бежанците спят в квартира, обезпечена от контрабандиста. На идващия ден още веднъж с GPS доближават до сръбската граница. На границата имат избрани точки, през които минават и по този начин още веднъж с коли доближават до столицата Белград. Там остават за един по-дълъг интервал, в лагери или хотели, в подготовка за прекосяването им в Унгария. Вече минали там, те избират накъде в Западна Европа ще продължат своя път. Те възнамеряват да подадат молби за леговище в Германия, Холандия или Швеция.



 Що се отнася до втория път, ар Рашад отбелязва, че той се осъществя през Гърция като разпределителната точка е Солун. След това се избира път през Северна Македония или Албания и още веднъж се идва в Сърбия. Там групите се сливат.

Третият път е морски. От Турция се доближава до гръцкия остров Родос, а оттова се стига до столицата Атина. Там посредством подправен паспорт /очевидно има лаборатория за тяхното разработване - бел.авт./ се пътува непосредствено до Западна Европа. Може и да се избра пътешестване до Солун /очевидно за тези, които разполагат с по-малко средства - бел.авт./ и оттова по познатия път.

Според един от контрабандистите с опит, цената на пътуването варира според уменията /т.е. услугите - бел.авт./, които оферират контрабандистът и брокерът. Зависи и от финансовите благоприятни условия на кандидат-бежанеца, само че също по този начин и от събитията /т.е., определения път - бел.авт./

Въпросният контрабандист прибавя, че някои кандидат-бежанци се пробват да се крият в камиони, с или без знанието на водача, изключително в България и Гърция. Това им спестявало огромни разноски. Той изяснява, че някои бежанци избират да тръгнат сами, единствено благодарение на GPS или на по-малки групи. Тогава разноските са единствено за персонални потребности /храна и вода - бел.авт./ и превоз. Обикновено в този случай сумата доближава приблизително 3 500 евро.

Цената на прекосяването благодарение на контрабандисти варира сред 8 и 9 хиляди евро.

Сумата е разпределена на стадии. Първият стадий, този от Истанбул до Сърбия, коства към 4 500 евро. Вторият, от Белград до западноевропейска страна, зависи от дестинацията, варира от 1 500 до 3 000 евро.

 Според създателя на материала Ибрахим Хаил сега сирийците в Турция, без значение дали имат турско поданство, документи за краткотрайна протекция или нямат никакви документи, са подтиквани да изоставен Турция. Все отново тези, които имат турски паспорти си икономисват тестванията от първия стадий. Поради безвизовия режим сред Турция и Сърбия от средата на август те си купуват двупосочен самолетен билет до Белград. От там обаче още веднъж се причисляват към останалите сирийски кандидат-бежанци, защото за турските жители има визов режим в Европа.

 В описа на Хаил се прибавя и свидетелската информация на младия сириец Мусааб, който едвам на четвъртия път съумява да доближи до Сърбия. Той споделя за ужасите, които е претърпял на гръцката граница. Без да дава елементи, се подразбира, че просто е избрал за прекосяване България пред Гърция. Сега Мусааб бил в Австрия, където е дошъл преди три месеца и чака решение за приемане на статут.

 Не подобен е бил шансът на Исмаил Абдула. Той споделя своите прекарвания на българската граница. Според неговите думи, когато той бил хванат от българските граничари, е бил настанен в стая за кучета и бил подложен на психически напън. В гората /очевидно в планинските местности до границата - бел.авт./ видял две мъртви тела. Не споделя каква е повода, само че споделя, че хората ги е било доста боязън от змии, глигани, кучета и скорпиони. Сириецът прибавя: „ Първият ми опит продължи 9 дни, 3 от които пиех мръсна вода. Вторият опит продължи 6 дни. И двата пъти аз и моите спътници бяхме бити, а телефоните и парите – взети. " Все отново Абдула не счита да се отхвърля. След като е още веднъж в Турция, той се приготвя за следващ път да тръгне към заветната Западна Европа. Не споделя обаче дали ще смени пътя, откакто с българските граничари не му е провървяло.

В авторския материал на Хаил се цитират и други двама сирийци, които към момента са на територията на Турция. Първият, Ахмед Х., който е получил турски паспорт и е приключил Истанбулския университет декларира, че той непрекъснато е обект на расистко отношение в турското общество. Дори в държавните институции Ахмед Х. бил третиран като второкласен турски жител. Бил принуждаван да изяснява напрекъснато за какво бил в Турция. Вторият, Али, живеещ в Хатай, е безапелационен, че за него няма бъдеще в Турция. Всички те са евентуални мигранти към Европейски Съюз.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР