Анализ за novini.bg на проф. Владимир Чуков, известен арабист, университетски

...
Анализ за novini.bg на проф. Владимир Чуков, известен арабист, университетски
Коментари Харесай

Джо Байдън - Мохамед бин Салман....rien ne va plus? 

Анализ за novini.bg на проф. Владимир Чуков, прочут арабист, академични учител и академик в региона на политиката на Близкия Изток и исляма.   

В международните експертни кръгове неведнъж се постанова мнението, че в случай че не беше беше разривът сред водачите на Съединени американски щати и Саудитска Арабия, най-големият експортьор на петрол в света, надали съветският президент Владимир Путин щеше да се реши на своята експанзия против Украйна. Големият въпрос обаче е до каква степен антагонизмът е реализуем или не става въпрос за изнудване по време на тежко за Съединени американски щати тестване, каквото е войната в Украйна.



Отделни събития от миналата седмица като че ли подсказват, че

връзките сред президента Байдън и принца-престолонаследник Мохамед бин Салман /MBS/ са достигнали точка, от която няма връщане обратно.

Очевидно демонстративно в телефонен диалог саудитският водач удостовери основаването на Съвет за стратегически взаимоотношения с китайския президент Си Дзинпин. Освен това саудитските медии шумно осведомиха и за следващия контакт с Владимир Путин. Експертите обаче слагат акцент върху осмиването на американския президент Джо Байдън /за пръв път/ в известно саудитско политическо ток шоу „ Студио 22 “ на известния водещ Халед ал Фарадж в известната саудитска телевизионна мрежа MBC.



В него американският водач е пресъздаден като изкуфял дъртак, който бърка географски понятия /Испания, Африка и Русия/, както и жена си със заместничката си Камала Харис. Твърде евентуално самият сюжет да е взет от предаването на водещия по телевизия Фокс нюз Тъкър Карлсън. Саудитският шоумен иронизира обособени изявления на Байдън, които непосредствено са възприети от американския му сътрудник. Закачките са толкоз саркастични, че шумът който се подвигна в саудитските обществени медии е невиждан. В случая трябваше да се намеси даже някогашният началник на саудитското разузнаване Турки ал Фейсал /човекът обезпечил стотиците милиарди долари за финансирането на американското оръжие за афганистанските муждахидини, разгромили СССР/. Той смята, че „ откакто американските медии осмиват MBS е обикновено и саудитските да могат да вършат същото с американския водач “.

Сякаш се следи намерено опълчване сред две публични отзиви по отношение на бъдещето на двустранните връзки.

В тази светлина даже американци, които не харесват Байдън се намесиха да защитят своя президент, отбелязвайки че не е редно съдружник от десетилетия да има такова държание по отношение на президента на Съединени американски щати.                

Анализът на разногласието сред двамата водачи непосредствено води да взаимното преплитане на ползите на ръководещите елити на двете страни през последните 6-7 години. MBS стана забележим участник в американската предизборна акция. Той е поощряван от републиканците да продължава по същия път. След малко повече от половин година са частичните избори за американския законодателен орган.
Преди 10 дни над 20 законодатели от Демократическата партия изпратиха писмо до Байдън, в което те желаеха от него твърда позиция по отношение на MBS. Материалът беше оповестен в уеб страницата Intercept. В него се споделя, че «саудитското държавно управление отхвърля да сътрудничи на държавното управление на Съединени американски щати след съветската инвазия в Украйна и последвалата рецесия. Вместо да се вслуша в апелите на нашето държавно управление за увеличение на производството на нефт, първична стъпка, която би свалила цените на петрола неотложно, Саудитска Арабия избра да се включи в договаряния с Пекин. Дори разиска ценообразуването в юани на част от продажбите на нефт за Китай, мярка, която ще отслаби $. “ В разбора още се отбелязва за „ устрема към придобиване на лична нуклеарна технология, липса на отговорност по делото за убийството на опозиционера Хашоги, войната в Йемен, липса на прогрес в равенството на половете и правата на служащите. “ Всичко това подсказва, че в Демократическата партия са създали обширен и детайлизиран разбор на двустранните връзки, без обаче да го разгласяват.  

Нещо повече, предизвикателното държание на саудитския водач се трансформира в причина за електорална готовност на в този момент ръководещата партия в Съединени американски щати. Стана ясно, че още предходната година по време на чуване на Държавния секретар Антони Блинкин администрацията е имала желание да направи „ необятен обзор на връзките Саудитска Арабия – Съединени американски щати “, без да се дават спомагателни елементи. Споменатият уебсайт Intercept обаче цитира неизвестен чиновник на американското разузнаване, осведомен с въпроса, който отбелязва, че е осъществена „ процедура с гриф високо класифицирана оценка на националното разузнаване " по въпроса. Това е разбор, сбъднат при започване на годината, контрибутори към който са били всички американски разследващи организации. Видно е, че периодите са били скъсени, защото сходно деяние продължава нормално месеци, даже години.



В собствен материал проверяващата журналистка Вики Уорд навлиза в елементи във взаимоотношенията сред саудитското кралско семейство и ръководещите партийни елити в Съединени американски щати. Тя изяснява за какво през 2017 година саудитският капиталов фонд PIF е „ инжектирал “ над 2 милиарда $ във фонда на зетя на Доналд Тръмп Джеред Кушнер Affinity Partners. Този акт на саудитите е коствал на Кушнер отвод на Централно разузнавателно управление на САЩ да му даде достъп до най-високо равнище на класифицирана информация. В същото време зетят на Тръмп е блокирал евентуалната поддръжка на американското държавно управление за опита за „ легален прелом “ през 2017 година на братовчеда на MBS – Мохамед бен Найеф /MBN/.

Последният е вярвал, че има задоволително необятна поддръжка от т.нар «Министерски съвет», т.е.  агенцията за разузнаване, с цел да успее да детронира освен братовчед си, само че и неговия татко – крал Салман. Според Уорд MBN се е надявал да експлоатира дългите години на плодотворна работа сред него, в качеството му на министър на вътрешните работи на Саудитска Арабия и американските служби. Не единствено той, само че и именитият саудитски вътрешен министър /над 20 години/ – неговият татко Найеф бен Абдул Азиз се възприемат като най-хубавите съдружници на Вашингтон в битката против радикалния ислям, по-специално против Ал Кайда. Последната даже се опита да направи атентат против него. Експерти смятат, че на практика MBS си е платил, с цел да бъдат обезвредени съдружниците на неговия братовчед и конкурент за трона в американските държавни среди, съсредоточени в разследващите служби.

В своето следствие Вики Уорд разпространява тезата на някогашния офицер от Централно разузнавателно управление на САЩ, познаващ персонално MBS Брус Ридъл. Тя е, че „ MBN остава най-вероятният правоприемник, в случай че неговият братовчед в миналото бъде детрониран, без значение, че е в пандиза към този момент от две години “. Ридъл прибавя за MBN: „ Той е същински народен воин, рискувайки няколко пъти живота си в битката против Ал Кайда. Той е награждаван персонално от Майк Помпео за спасяването на живота на американци. Паралелно с това той е съперник на войната в Йемен, която бе подпалена от MBS. “

Все отново Ридъл хвърля светлина, че MBN употребява сходни способи в Съединени американски щати като тези на своя братовчед. Офицерът от Централно разузнавателно управление на САЩ осведоми, че малко преди „ легалния опит за прелом “ през 2017 година MBN наема компанията на известния лобист Робърт Страйк, за да лъска имиджа му пред американското общество, институции и центрове за взимане на политическо решение. Той е заплатил за тези услуги в границите на 5,4 милиона $. Това става единствено седмици преди MBS да посети Белия дом и да се срещне с Доналд Тръмп и с неговия шурей Джеред Кушнер, както и седмици преди крал Салман да отнеме статута на престолонаследник на саудитското кралство на MBN, след което дава поста на наследник си MBS. Още тогава се счита, че MBN е споделил на лобиста да работи бързо, защото „ MBS и Кушнер към този момент са създали някакъв съюз, с цел да го отстранят “. Идеята на MBN е била да направи свое лоби в американските институции, които да внушат на Салман и MBS, че в случай че той бъде отхвърлен всички двустранни контракти и положителни връзки ще бъдат компроментирани.

Според Ридъл „ машината Кушнер-MBS “ надвива и съумява да парира опитите на последователите на MBN да вземе връх. На 6 март 2020 година последният е задържан и упрекнат в държавна измяна, която той отхвърля. В тази светлина са разсъжденията какво ще стане в Рияд, когато настъпи леталният край за 86-годишния крал Салман. Според Ридъл това не значи автоматизираното оповестяване на MBS за крал. То би трябвало да бъде доказано от Комисията за полагане на клетва. Счита се, че ще има такива нейни членове, които няма да съгласни, без значение че са се съгласили приживе на крал Салман да одобряват сина му за престолонаследник. Голямото предизвикателство се оказва MBN, който от две години е „ липсващ “. Въпросният сътрудник на Централно разузнавателно управление на САЩ смята, че администрацията на Байдън ще се опита да оправдава MBN. Той е уверен, че актуалният шеф на Централно разузнавателно управление на САЩ Уилям Бърнс прави всичко допустимо, само че се оказва, че то не е задоволително.



Новината за великодушното финансиране на Джеред Кушнер от страна на MBS идва в миг, в който сред Съединени американски щати и Саудитска Арабия имат обтегнати връзки поради цената на нефта. Запознати се питат за какво Джо Байдън не зачеркне предишното и не стартира на чисто с MBS поради инфлацията, генерирана от високите цени на нефта. Уорд отстоява тезата, че вестник Вашингтон пост няма да му разреши, поради Джамал Хашоги. В този вестник десидентът пускаше постоянно своите анти-MBS публикации. Нещо повече, точно тази медия, която се води за най-близката до властта в Белия дом, разгласява публицистичната си публикация за даването на голямата сума от 2 милиарда $ на Джеред Кушнер. Без да се загатва името на MBN вестникът извежда като образец на корупционна процедура пазаруването на въздействие в Белия дом, за елиминирането на по-достоен политически водач в трета страна, с който освен Съединени американски щати добре са работили срещу тероризма, само че и в този момент нямаше да имат проблеми с поддържането на баланс на нефтодобива в международен мащаб.         
 
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР