Анализ на WWF показва, че 17% от хората в Европа

...
Анализ на WWF показва, че 17% от хората в Европа
Коментари Харесай

WWF: София ще се намира пред риск от недостиг на вода

Анализ на WWF демонстрира, че 17% от хората в Европа могат да бъдат изправени пред високи до рискови опасности от дефицит на вода доникъде на века. Това оповестиха от пресцентъра на WWF – България.

Според създателите на проучването този сюжет би могъл да бъде предотвратен само, в случай че държавните управления и бизнесът подхващат незабавни и безапелационни дейности за повишение устойчивостта на стопанските системи чрез природно-базирани решения.

От организацията показват, че реките в Европа стават жертва на горещината. „ Четири от най-важните артерии на континента – Дунав, По, Рейн и Висла – са изправени пред рекордно ниски равнища, застрашаващи бизнеса, промишлеността, селското стопанство и даже доставките на питейна вода за локалните общности.

Използвайки инструмента на WWF за оценка на водния риск, новият разбор демонстрира, че Европа ще бъде още по-податлива на суши и дефицит на вода през идващите години “, се показва в известието.

„ Сушите в Европа не трябва да шокират никого: картите на водния риск от дълго време сочат изразителен дефицит на вода из целия континент. Това, което би трябвало да ни шокира, е фактът, че европейските държавни управления, компании и вложители не престават да си затварят очите за водните опасности, като че ли те ще се решат сами ”, сподели Алексис Морган, началник на стратегия „ Води “ във WWF International.

„ Нуждаем се от незабавни дейности за намаляване на тези опасности, изключително посредством вложение в природно-базирани решения за възстановяване положението на европейските реки, езера и влажни зони. “

Според разбора на WWF страните, които ще бъдат изправени пред най-големи опасности до 2050 година са Гърция и Испания. Изследването демонстрира, че в групата с най-застрашените европейски градове попада и София. Дори и при най-оптимистичния сюжет в средносрочен и дълготраен проект столицата на България ще се намира пред по-голям риск от дефицит на вода от градове като Рим, Неапол и Тулуза. На сериозен риск са изложени още и десетки градове, измежду които Ереван, Тбилиси, Мадрид, Малага, Валенсия, Лисабон, Атина, Солун, Бирмингам, Букурещ, Москва, Донецк, Палермо, Болоня, Флоренция, Бари, Баку, Антверпен и Брюксел, допълват от WWF – България.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР