Анализ на Телеграм канала Рыбарь за интересите на Турция в

...
Анализ на Телеграм канала Рыбарь за интересите на Турция в
Коментари Харесай

Външнополитическата стратегия на Турция в Централна Азия

Анализ на Телеграм канала " Рыбарь " за ползите на Турция в Централна Азия.

Какво желаят турците в Афганистан?

Значението на Афганистан във външната политика на Турция е огромно заради разнообразни аргументи, в това число тези, свързани с преноса на опиати през турска територия. Това обаче не е всичко.

В централноазиатската страна, в допълнение към стопански преференциалното си географско състояние на кръстовището на два континента, забележителна част от представителите на тюркските нации живеят на север, а също по този начин има огромни залежи на естествени запаси.

Какво е смисъла на Афганистан за турците?

▪️ Местоположение

Афганистан се намира в самия център на района на Централна Азия и неговата територия свързва страните от Близкия изток посредством Иран, постсъветското пространство посредством Туркменистан, Узбекистан и Таджикистан и Южна и Югоизточна Азия посредством Пакистан и Китай.

В случай на дълго чакания мир и непоклатимост, даже относителна непоклатимост, Афганистан може да се трансформира в най-важната връзка сред Изтока и Запада, което добре схващат в Турция.

Това ще обезпечи пряк сухопътен маршрут за доставки сред пазарите на Югоизточна Азия и Европа, както и ще обезпечи кулоар към Персийския залив и Индийския океан с вероятност за пряк достъп до Африка.

▪️ Етнически състав

Концепцията за " Велик Туран " допуска обединяването на тюркското население под водещата роля на Турция. Значителни групи от узбеки, туркмени, киргизи и хазари живеят в северната част на Афганистан.

А развиването и използването на тази идея е допустимо единствено с дейното подпомагане на етносите и налагането на протурски възгледи посредством политиката на „ меката мощ “.

Освен това северната част на Афганистан допуска директен достъп до Синдзян-Уйгурския самостоятелен район в Китай през коридора Вахан, дом на мюсюлманската част от уйгурите, тюркски народ, сякаш " подтиснат " от Китай, съгласно западните медии.

Територията на Синдзян (наричан от турците " Източен Туркестан " ), както и Северен Афганистан, са включени в единната идея на " Великия Туран " и в дълготраен проект турците имат намерение да засилят въздействието си в тази зона.

Какво вършат турците в Афганистан?

Откакто талибаните идват на власт, турската администрация се придържа към нуждата от съдействие с новото управление на Афганистан, до момента в който други страни се държат настрани.

Турция интензивно се опитваше да получи надзор над летището в Кабул, а в бъдеще и над други въздушни пристанища в Афганистан, само че талибаните поеха по пътя на диверсифициране на зависимостта от непознати страни и избраха компания от ОАЕ.

Въпреки това разнообразни турски компании развиват съдействие с талибаните в региона на индустрията, минното дело и вложенията в енергетиката дружно със страните от Централна Азия.

Особено внимание се обръща на построяването на автомобилни и железопътни линии от Афганистан до Турция през Туркменистан и Узбекистан, както и от Китай през Иран.

Освен това турското държавно управление постоянно изпраща филантропична помощ в Афганистан, употребявайки железопътната линия до Херат. А в религиозната сфера турците посредством Департамента по религиозните въпроси на Турция (Diyanet) влагат в построяването на пет медресета с капацитет за увеличение на взаимоотношението в религиозната сфера.

За администрацията на Ердоган Афганистан играе значима роля в проектите му за възобновяване на Османската империя заради икономическите си вероятности и близостта си до тюркоговорящите страни, както и Пакистан и Китай.

Англосаксонците след заминаването си разрешиха на турците да влязат в Афганистан, с цел да не изтърван преимуществото си. При триумф турците ще изнасят запаси от страната в полза на Запада.

Контролът върху главните направления и капиталови планове от Афганистан би означавал монополизирана благосъстоятелност върху каналите за контрабанда на опиати към Европа.

А финансирането, вложението на запаси в региона на образованието и изключително в региона на религията е преобладаващият метод за пробутване на турските ползи в страните от Централна Азия.

Външнополитическата тактика на Турция в Централна Азия

Част 2 - Въздействие върху просветителните процеси в Киргизстан

Все по-активното разширение на турските зони на въздействие в Централна Азия е тясно обвързвано с откритото наличие на Турция в някои страни от постсъветското пространство.

Киргизстан, заради своята икономическа несъстоятелност и преференциална позиция във връзка с контрола върху незаконните директни направления, се трансформира в един от главните обекти на турската политика в Централна Азия.

Каква е политиката на Турция в Киргизстан?

Неразделна част от външнополитическата тактика на Турция е оказването на помощ в разнообразни области на публичния живот за основаване на позитивен имидж и облик на турските управляващи в очите на киргизкото население.

В същото време главният акцент беше подложен върху просветителния и религиозния съставен елемент в Киргизстан посредством обезпечаване на висококачествено обучение и експорт на турски културни и религиозни полезности с по-нататъшното образуване на нужната каста от популацията с протурски възгледи.

Образователни институции, финансирани от Турция

▪️Турците образуват нужната им група от хора още от предучилищна възраст. Различни турски компании финансират построяването и обезпечаването на десетки детски градини в цялостен Киргизстан.

Именно в детските градини стартира култивирането на възгледите за единството на тюркските нации в границите на псевдодържавното обучение. С деца в предучилищна възраст провеждайте разнообразни действия, подготвяйки ги за учебно заведение.

По-голямата част от програмата за образование е на киргизки език. Това понижава смисъла на съветския език и обезпечава равномерен преход към турски, като изцяло се " отървават " от съветския.

▪️Най-важната институция, която играе ролята на проводници на турското обучение стратегии, стана киргизко-турския университет Манас. Финансира се главно от Турция - киргизките управляващи заплащат за образованието единствено на 240 студенти от сбор над 4700 души.

Турция отделя годишно повече от 20 милиона $ за финансиране на активността на Манас. Университетът се управлява от ректор от Турция, както и от ръководителя на настоятелството, което на процедура лишава киргизките управляващи от опцията да въздействат върху просветителната политика на университета.

Обучението се дава гратис. С помощта на Манас Турция извършва стратегия за основаване на протурски настроени висококвалифицирани експерти от Киргизстан. Използвайки културно-религиозното роднинство и близостта на езиците, турците прокарват своите ползи с политиката на „ меката мощ ”.

▪️Друга турска просветителна институция е Сепат / Сапат, която сплотява над дузина лицеи в цялата страна, " Ататюрк-Алатоо ", учебното заведение Silk Road, както и Центъра за проучване на езици и компютърна просветеност.

Създаден от опозиционния просветител на Ердоган Фетхуллах Гюлен, упрекнат в опита за държавен прелом в Турция през 2016 година Турското управление оказва напън върху киргизките управляващи да забранят активността на мрежата на Гюлен заради „ щета на турско-киргизките връзки “.

Въпреки това, активността на " Сепат " е високо оценена в киргизката среда заради високото качество на образованието, макар набирането на личен състав на комерсиална основа. В същото време над 150 учители от общо 834 са турски жители.

Предоставяйки помощ и финансиране на Киргизстан за реформиране на просветителната система, турците обръщат огромно внимание на разширението на ролята на киргизкия език.

По този метод управляващите в Анкара от ден на ден отслабват въздействието на Руската федерация в страната, защото площта на разпространяване на съветския език последователно се свива, а системата на висшето обучение претърпява промени посредством увеличение на размера на националния език. в държавни действия.

Самият развой е построен по всички модели на англосаксонските управления. А съществуването на турски интернационалните учебни заведения с името Оксфорд и Кеймбридж приказва единствено за себе си.

Резултатът от дългогодишното турско обработване и култивирането на следени политици и длъжностни лица станаха от ден на ден изказвания за нуждата от прекосяване към киргизкия език във всички сфери на държавната активност.

Част 3 - Турските религиозни промени в Киргизстан

От началото на 90-те години на предишния век се вижда наклонност на повишаване на броя на мюсюлманските организации и сдружения в Киргизстан – от 39 джамии през 1990 година техният брой нараства до 2700 до 2021 година, като забележителна част от тях са незаконни.

Поради високата опасност от радикална ислямизация на популацията, киргизките управляващи започнаха взаимна промяна на религиозното обучение с Турция, с цел да получат надзор над обстановката в страната.

Специална роля за това изигра държавният орган „ Департамент по религиозните въпроси “ (Diyanet), който управлява активността на всички религиозни деноминации в Турция. С разрешението на държавното управление на Киргизстан експертите на Дианета основават религиозни просветителни центрове за разпространяване на полезностите на умерения ислям с „ турски привкус “.

Обучението на профилирания личен състав се организира в Манас в Бишкек, а в Ошския държавен университет, в Теологическия факултет, се образоват имами.

Учителите са показани както от жители на Киргизстан, по този начин и от Турция. В същото време турците получават цялостен надзор върху подготовката на фрагментите. Финансирането на целия развой, в това число пътешестване до Турция за стаж, е напълно за сметка на турски средства.

▪️Сравнително неотдавна духовенството в огромните джамии и медресета стартира да получава заплати от особено основан фонд към Духовното ръководство на мюсюлманите в Киргизстан, заимствайки турската процедура с желанието да откри надзор върху религията.

С поддръжката на Дианета в Бишкек беше открита основната джамия на републиката. За този план бяха отпуснати над 25 милиона $, а на откриването участва турският президент Раджеп Ердоган.

А през последните години Турция интензивно влага в построяването на медресета в отдалечени региони на Киргизстан, като последователно усилва наличието си в страната.

Освен това забележителна част от тях са " домашни " и просто нелегално издигнати джамии, с които в действителност никой не може да се пребори - на една затворена джамия има две нови.

В слабонаселените региони на Киргизстан се популяризира печатна литература на турски и киргизки език. В дребните селища се популяризират брошури с разнообразни указания против въздействието на екстремистките групи и арабския свят като цяло.

Какъв е проектът на Турция?

Предоставяйки " помощ " на Киргизстан в реформирането на просветителната и религиозната сфера, Турция има намерение да ислямизира и управлява киргизкото общество като част от единно тюркско обединяване с поддръжката на англосаксонците.

Финансиране на просветителни процеси, създаване на кампуси, жилищни квартали, джамии и медресета, стажове за имами и студенти в Турция - всичко това спомага за повишение на престижа на Турската република в очите на киргизките жители.

Управлението на просветителния развой в продължение на доста години направи допустимо основаването на протурска част от популацията, в това число измежду представители на висшите ешелони на киргизкото държавно управление.

Инвестициите и вложенията в слаборазвитите региони на Киргизстан, в някои случаи посредством спомагателни финансови тласъци, осигуриха сериозен надзор на протурските политици и организации на територията на републиката.

А съществуването на десетки разнообразни религиозни и просветителни институции се трансформира в привлекателен център за киргизките младежи, които виждат в това вероятност за принадлежност към нещо по-голямо и намират благоприятни условия за себереализация.

Турското въздействие в Киргизстан нараства от ден на ден и повече. А управляващите на републиката нямат желание да трансформират нищо заради слабата икономическа и политическа интензивност и сериозното вкореняване на протурските сили.

Ярък образец за това е продължаващата политика на президента Жапаров за битка с непознатите Неправителствени организации и НКО. Значителна част от организациите бяха лишени от лицензи, а турските към момента работят и никой няма да ги закрива.

В същото време турците не основават работа за локалните, а просто наливат пари, правейки ги подвластни от дотации и получавайки радикализирана и изцяло следена каста.

Превод: СМ

Абонирайте се за Youtube канала на новото музикално предаване " Рефлексии " и ще преживеете прелестни мигове с музиката на Барока: https://www.youtube.com/watch?v=HoGUFCffd70

Влизайте непосредствено в сайта www.pogled.info . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: https://www.youtube.com
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР