Анализ на КТ Подкрепа“ на данните на БНБ за депозитите

...
Анализ на КТ Подкрепа“ на данните на БНБ за депозитите
Коментари Харесай

Близо половината домакинства у нас имат в банковата си сметка около 170 лв.

Анализ на КТ „ Подкрепа “ на данните на Българска народна банка за депозитите у нас демонстрира, че към декември 2023 година близо 49 % от семействата имат на депозит приблизително към 170 лв.. Общата сума на тези депозити съставлява едвам 0,9% от спестяванията в левове. " От тези данни може да се направи обосновано съмнение, че тези хора мизерстват, огромна част са под линията на беднотия, нямат опция да икономисват и да поддържат естествен метод на живот. Особено застрашени в тези семейства са децата ", добавя Кацарчев.

Други към 10% от семействата имат приблизително към 1666 лв. в депозитните си сметки. Тези хора могат поддържат някакъв метод на живот, въпреки че междинната сума е под и покрай виталния най-малко за прехрана на един човек на месец, а не на домакинство. Двете групи съставляват към 60% от семействата и съответстват с данните, че 2/3 от тях са под прага на витален най-малко, т.е. приходите на семействата, надлежно стандартът на живот на преобладаващата част от популацията на България е нежелано, акцентират от синдиката.

Богатите семейства в България са 0,8% и те държат в банките от 100 000 до 1 000 000 лв., а най-богатите, тези с над 1 милион лв. са едвам 0,01% от всички семейства, споделят от КТ „ Подкрепа “. Затова от синдиката упорстват за въвеждането на законово съответен предел на витален най-малко и предел на беднотия, по отношение на които да се образуват ефикасни политики за битка против бедността и обществените неравенства.

Това включва преразглеждане на формулата за минималната работна заплата, пенсиите, както и да се вкара данъчна политика с необлагаем най-малко еднакъв на виталния най-малко при облагане на приходите на лицето и семейството.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР