Анализ на хиляди проучвания на състоянието на семенната течност при

...
Анализ на хиляди проучвания на състоянието на семенната течност при
Коментари Харесай

Двойно са намалели сперматозоидите при мъжете на Запад, предупреждава изследване

Анализ на хиляди изследвания на положението на семенната течност при мъжете от западните страни разкрива тревожната наклонност на бързо понижаване на броя на спертатозоидите през последните 40 години. Според екипа, предвождан от Хагай Левин от Hebrew University в Ерусалим, това би трябвало да подейства като тревога за влошаващото се здравословно положение на мъжете.

В обявата се разказва, че обработването на информацията от към 7500 изследвания от целия свят в интервала 1973-2011г. разкрива, че при мъжете от Северна Америка, Европа, Австралия и Нова Зеландия има спад с 52.4% на концентрацията и 59.3% на общия брой на сперматозоидите в семенната им течност. Обектите на тези проби не са били подбирани съгласно плодовитостта си, а изполваният метаанализ е прибавен към 185 изследвания, отговарящи на най-високите стандарти за методология и лабораторни практики.

" Когато преструктурирахме разбора по отношение на изследванията след 1995г., установихме, че няма признаци това утежняване на резултатите да се е забавило. Заключенията ни имат съществени последствия за здравето на обществата ", споделя Левин.



В публикацията в научното списание Human Reproduction се показва, че резултатите сочат, че възходящ брой мъже попадат под границата (40 млн/мл), определяща групата с проблеми с плодовитостта и некадърност да основат потомство.

Последиците се простират оттатък казуса с възпроизводството и визира случаите на тумори на тестисите, криптохидизъм (отсъствие на един или на двата тестиса от скротума), началото на пубертета при момчетата и равнището на тестостерон. Проучвания от 2009г. насам настояват, че ниското качество на спермата е обвързвано с податливостта към болести и равнището на смъртност.

Авторите прецизират, че задачата им не е да дават информация за аргументите за това събитие, само че загатват, че допустимо е то да е обвързвано с околната среда - както преди раждането, по този начин и по-късно - в това число излагането на химически субстанции от промишлеността, на пестициди в зеемделието или на резултата от тютюнопушенето.

 Двойно са намалели сперматозоидите при мъжете на Запад, предизвестява проучване

" Намаляването на сперматозоидите провокира сериозна паника, откогато учените оповестиха за проблеми преди към 25 години ", споделя един от създателите - проф. Шана Суон от здравното учебно заведение " Аакйан " в Маунт Синай, щата Ню Йорк. " Проучването ни демонстрира по безапелационен метод, че спадът е сериозен и продължава. "

Нейни сътрудници удостоверяват тревожната наклонност и разясняват, че изследването дава отговор на голям брой от досегашните подозрения и рецензии, че такова събитие съществува. Те обаче приканват да не се вършат трагични изводи единствено на тази основа (спадът от 99 на 47 млн. единици в милилитър семенна течност към момента оставя мъжете с такива показателин в зоната на естествената фертилност), а да се ускори изследователската работа и дебатът по въпроса и изключително в търсенето на аргументите.

В Северна Европа в този момент над 15% от младите мъже имат качествени индикатори на семенната течност, които са задоволителни да попречат на плодовитостта им, и обстановката по-скоро ще се утежнява, споделя проф. Ричард Шарп от Университета на Единбург.

Авторите признават, че заключенията им може да са лимитирани от обстоятелството, че анализът им обгръща извънредно изявления на британски език, заради което може да не отразява положението отвън западните страни. Те отхвърлят съмненията, че резултатите може да са деформирани поради развиването на методите за преброяване на сперматозоидите или че извадката, с която работят, може да не е представителна за обществото, защото избрани групи мъже са склонни да дават проби за разбор.
Публикацията на екипа от Hebrew University в Ерусалим
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР