Анализ на анкетата на CBS: Ако икономиката се възстановява, защо хората не я оценяват по-добре?

...
Когато бъдат помолени да оценят националната икономика, някои хора я
Коментари Харесай

Когато бъдат помолени да оценят националната икономика, някои хора я базират на това как се справят финансово или какво изпитват сами. Това може да изглежда странно в началото, тъй като те са само един човек в икономика от няколко трилиона долари. Но личният обектив често е най-важният, който имаме в по-големите абстрактни сили, които работят. За повечето от нас сметките и бюджетите са тези, които разглеждаме на кухненската маса - не последния брифинг на Фед.

Въздействието на инфлацията наистина осветява този феномен днес. Това е основната причина, която хората посочват за своята негативност към икономиката – и цените, които са основното оплакване и които не са намалели дори след забавянето на инфлацията, защото много от цените, които се повишиха след пандемията, останаха много по-високи отколкото са били преди това. Последният току-що публикуван доклад за CPI само добави към тези увеличения.

Като се има предвид това, пандемията прави добър маркер за времева точка за измерване на възстановяването в мащаба на личните финанси на хората, сравнявайки колко различни са нещата за тях сега в сравнение преди пандемията. И когато го направим, виждаме това, което бихме могли да наречем изоставащо лично възстановяване.

приходи и разходи, които тази конкретна мярка няма да вземе. Може би хората колективно са коригирали разходите си междувременно, доколкото са могли. Или може да са поели дълг, за да ги платят, който напоследък се е увеличил. По-ниските разходи може да направят тези цифри действително да изглеждат по-стабилни с течение на времето, но тогава стандартът на живот може да се е понижил, което може би е насърчило негативни възгледи и в двата случая.) 

Последна бележка, с повече политически последици за всичко това : Хората, които просто се справят или се борят финансово днес, дават много по-лоши оценки на икономиката на САЩ, отколкото хората, които бяха в същите трудни позиции през 2019 г. Но тук причината не е толкова в пандемията, колкото в пристрастията.

Когато демократите просто се справят или се борят днес - а значителна част от тях са - тези демократи са критични към националната икономика, въпреки че тяхната партия е в Белия дом. Но през 2019 г. всички борещи се републиканци по това време не бяха толкова критични към собствената си партия на власт. Такива републиканци със сигурност са критични днес.

Това от своя страна е една от причините икономиката и инфлацията на президента Байдън да остават ниски. Той не получава огромното вътрешнопартийно одобрение, което може да се очаква в тази свръхпартийна ера.

И така, според много макро числа, икономиката на САЩ може да се възстановява от въздействието, причинено от пандемията. Но поне при тази основна и лична оценка нещата просто все още не са се върнали лично за много хора.

Това проучване на CBS News/YouGov е проведено с национално представителна извадка от 2335 възрастни жители на САЩ, интервюирани между 5-8 септември 2023 г. Извадката беше претеглена според пол, възраст, раса и образование въз основа на проучването на американската общност от преброяване на населението в САЩ и текущото проучване на населението, както и минало гласуване. Допустимата грешка е ±2,7 точки.

Горни линии


Източник: cbsnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР