Анализ на Адриан Николов от Института за пазарна икономика Тази

...
Анализ на Адриан Николов от Института за пазарна икономика Тази
Коментари Харесай

Неравенството в доходите расте, но самите доходи растат по-бързо

Анализ на Адриан Николов от Института за пазарна икономика

Тази седмица тематиката още веднъж излезе на напред във времето към публикуването на данните от показателя S80/S20 на Евростат за 2016 година, който мери разликата в междинния приход сред най-горния и най-долния квинтил по приходите.

Повечето публикации по тематиката обаче се ограничиха единствено с посочването на новата стойност на показателя и отбелязването, че тя нараства последователно през последните години, което неизбежно навежда на извода, че България е изправена пред забележителен обществен проблем с неравенството в приходите. Тук ще опитаме да разгледаме по-подробно смисъла на показателя и да го сложим в по-широк подтекст.

Първият факт, който се пропуща, е, че данните от последното проучване на приходите и изискванията на живот (SILC), въз основа на които се изготвя S80/S20 показателят, не са сравними с тези от предходния интервал, с помощта на разширението на извадката. Заради включването на 1300 нови семейства в проучването, последната стойност на показателя най-вероятно е по-прецизна от тези от предходни години, само че е и несравнима с тях. Т.е. на база на тези данни не може да се твърди, че има повишаване на неравенството в приходите. На процедура, тазгодишната стойност на показателя съставлява ново начало на динамичния ред, в резултат на което ще сме в положение да установим наклонност към повишаване или спад чак при публикуването на данните от SILC 2017, който също ще употребява по-голямата извадка; всевъзможни други изводи са прибързани.

S80/S20 показателят се интересува единствено от разликите сред най-богатите и най-бедните – макар че това съставлява потребно показване на най-полярните разлики в обещано общество, то оставя 3/5 от семействата отвън картинката. Друг знак за подоходно неравноправие, коефициентът на Джини, взема точно приходите на цялото население. Той се мери в Европейски Съюз още веднъж посредством чистия наличен приход на семействата на канара от 0 или изцяло равни приходи до 100, където целият народен приход е концентриран в едно домакинство. За България коефициентът на Джини е претърпял минимална смяна през последните осем години – през 2008 година е бил 35,9, през 2015 – 37. Новото, по-точно премерване го слага на 38,3 при 30,8 приблизително за Европейски Съюз.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР