Анализ: Fox News се опитва да захароса своята дясна пропаганда. Някои новинарски издания си падат по него

...
Бележка на редактора: Версия на тази статия се появи за
Коментари Харесай

Бележка на редактора: Версия на тази статия се появи за първи път в бюлетина „Надеждни източници“. Регистрирайте се за ежедневния дайджест, описващ развиващия се медиен пейзаж тук.

Годината е 2023 г. А новинарските организации все още се провалят в отразяването на Fox News.

Десният канал, който е в светлината на прожекторите, докато се подготвя да бъде домакин на първия първичен дебат на Републиканската партия за изборите през 2024 г. в сряда, беше разобличен по грандиозен начин като нечестен пропаганден орган на Републиканската партия само преди месеци, когато плати историческа Споразумение за клевета в размер на 787 милиона долара на Dominion Voting Systems за лъжите, разпространени по време на последните президентски избори.

Ако редакциите по някакъв начин не са разбрали какво всъщност е Fox News преди този експлозивен съдебен процес, сега няма извинение. Съдебният процес унижи канала и разби онова, което беше останало от доверието в него, излагайки на показ в хиляди страници съдебни документи неетичното поведение на неговите висши ръководители и водещи зад кулисите.

Непочтеното поведение, изписано черно на бяло в кеша на съдебните документи, би накарало повечето журналисти да бъдат уволнени в действителни новинарски организации и би представлявало скандали, които биха ги извадили завинаги от новинарския бизнес - може би дори и от други индустрии.

И въпреки това, само месеци по-късно, Fox News се опитва да продължи напред, сякаш срамното поведение, изведено наяве от случая Dominion, просто се изпари от историята в момента, в който отвори чековата си книжка. Всъщност, докато Рупърт и Лаклан Мърдок платиха рекордна сума пари, за да изчезнат случаят с Доминион, те оставиха на мястото си топ мениджърите на канала, Сузане Скот и Джей Уолъс. И, може би по-важното, те не изразиха никакви съжаления за нечестното програмиране на Fox News, което ги хвърли в легална гореща вода.

Но опитът на Fox News да преодолее неудобната сага не е изненадващ. Може да се очаква. Това, което е поразително обаче, е колко надеждни новинарски организации не успяват да опишат с ясни термини на своите аудитории - които разчитат на тях и често им плащат, за да доставят чистата истина - какво всъщност представлява мрежата.

В историите за задаващия се дебат на Републиканската партия, публикувани през последните няколко дни, е очевидно, че по-голямата част от редакциите пускат топката, съзнателно участвайки в рехабилитационната обиколка на Fox News, водена от Брет Байер и Марта Маккалъм. (В едно интервю миналата седмица MacCallum всъщност спомена заселването на Dominion като „древна история“. Мрежата се установи само преди 126 дни и все още е изправена пред още по-голямо съдебно дело за своите изборни лъжи.)

Повечето медии все още не са събрали смелостта да опишат Fox News като „десен канал“. WaPo във вторник дори не се позова на блока на пропагандистите на Доналд Тръмп в най-гледаното време на изхода по този начин. Той просто описва вечерното програмиране на канала като „консервативно ориентирано“. Ще бъде щедро да наречем този език слаб.

Не би трябвало да е трудно или противоречиво да се опише Fox News като десен. Не е мнение Шон Ханити да се нарича MAGA пропагандист. Това са факти. Може би неудобни факти. Но те са факти. Факти, с които големите новинарски организации като The WaPo носят отговорността да се борят. Вместо това, те необяснимо удари футбола.

Или повечето от водещите медии в страната нямат разбирането на Fox News, за да разкажат грозната истина на публиката си - или им липсва гръбнакът. Нито една от възможностите не е особено утешителна, като се има предвид колко разяждаща е отровата, която каналът безкрайно изпомпва в публичния дискурс, е за страната, унищожавайки чувството ни за споделена реалност и позволявайки на антидемократичните сили да получат власт.

Реалността е, че новинарските организации заблуждават аудиторията си чрез пропуски, когато изрязват думи и избягват слона в стаята. Това предлага на публиката изкривена и непълна представа за информационната среда. В контекста на първия дебат на Републиканската партия е важно да се отбележи, че Републиканската партия изтича до най-дружелюбната медия, за да бъде домакин на първите два дебата. Част от историята е, че първите дебати на Републиканската партия се провеждат в безопасното пространство на Републиканската партия.

Изглежда, че редица влиятелни професионалисти в областта на новините предпочитат да останат във времевия водовъртеж отпреди десетилетие, в който беше лесно да се примири с разказа, че Fox News има уважаван новинарски отдел, който е изолиран от пожарна стена просто „консервативна наклонност“ в най-гледаното време.

Но сега живеем в много различни времена. Каналът се разви по смущаващи начини, като се превърна от традиционно консервативна новинарска мрежа в MAGA пропагандно чудовище. И ако годините на гледане на мрежата безсрамно да служи като рупор на Белия дом на Тръмп не бяха достатъчни, разкритията на Dominion със сигурност трябваше да заковат здраво ковчега.

На този етап пропускът да се посочи тази неприятна реалност може просто да каже повече за тези медии, отколкото за самия Fox News.

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР