Аналена Бербок започна първото си пътуване до Китай като министър

...
Аналена Бербок започна първото си пътуване до Китай като министър
Коментари Харесай

Бизнес връзките между Германия и Китай се преразглеждат

Аналена Бербок стартира първото си пътешестване до Китай като министър на външните работи на Германия през април с посещаване на индустриалния обект на Flender. Mittelstand (в Германия по този начин се назовават дребните и междинните компании) създава елементи за вятърни турбини в Тиендзин, крайбрежен град на към 130 км югоизточно от Пекин. Г-жа Бербок обиколи оборудването за към час, като от самото начало засипваше домакините си с въпроси, като да вземем за пример дали доставчиците са локални.

Аналена Бербок стартира първото си пътешестване до Китай като министър на външните работи на Германия през април с посещаване на индустриалния обект на Flender. Mittelstand (в Германия по този начин се назовават дребните и междинните компании) създава елементи за вятърни турбини в Тиендзин, крайбрежен град на към 130 км югоизточно от Пекин. Г-жа Бербок обиколи оборудването за към час, като от самото начало засипваше домакините си с въпроси, като да вземем за пример дали доставчиците са локални.

Необичайно е външен министър да посети дружество, само че това демонстрира значимостта на бизнес връзките сред Германия и Китай. Страната е най-големият търговски сътрудник на Берлин и значима дестинация за задгранични вложения в няколко промишлености, които са гръбнакът на Mittelstand. Въпреки това, защото цената на търговията се усили за седма поредна година през 2022 година, двустранният недостиг се разшири. Германският импорт от Китай набъбна с една трета спрямо 2021 година до 192 милиарда евро (202 милиарда долара), до момента в който износът на немски артикули за Китай се усили единствено с 3% до към 107 милиарда
Нова тактика
Министерството на госпожа Бербок оглавява напъните за написване на нова тактика по отношение на Китай. Дългоочакваното му издание беше неведнъж отлагано заради нуждата да се откри баланс сред стимулирането на немския бизнес и в това време насърчаването на някои компании да диверсифицират и да създадат Германия по-малко подвластна от вноса на сериозни първични материали от Китай.
Реклама
Докато държавното управление на Германия пренастройва тактиката си за Китай, се обрисуват две трендове. Едната е, че фирмите, които към този момент са мощно вложили в Китай, се удвояват. Някои от най-големите компании в страната разчитат значително на китайски клиенти и снабдители. Това включва трите огромни производителя на коли (Volkswagen, Mercedes-Benz и BMW); химическия колос BASF и доставчика на автомобилни съставни елементи Bosch. BASF напредва с инвестицията си за 10 милиарда евро в нов индустриален обект в Южен Китай. През октомври VW разгласи инвестиция 2.4 милиарда евро в взаимно дружество с китайска компания за самоуправляващи се коли и ще вложи 1 милиарда евро за нов център за създаване на електрически коли. Другата е, че немските компании от ден на ден създават в Китай за Китай. Фабриката на Flender в Тиендзин обслужва единствено китайския пазар.
Шах за политиците
Това ускорява неуместната позиция за политиците. Като цяло Германия може да е по-малко подвластна от Китай, в сравнение с нормално се допуска. Неотдавнашно изследване, оповестено от фондация Bertelsmann, Германския стопански институт в Кьолн (IW), мозъчния концерн Merics и асоциацията на немската промишленост BDI, прегледа деликатно вложенията в Китай. То сподели, че сред 2017 година и 2021 година Китай съставлява приблизително 7% от немските директни задгранични вложения и 12-16% от годишните корпоративни облаги, съвсем същото като Америка, само че доста по-малко от Европейски Съюз, който осигуряваше приблизително 56% от корпоративните облаги за същия интервал. И единствено към 3% от работните места в Германия директно или индиректно зависят от износа за Китай, споделя Юрген Матес от IW.

И въпреки всичко това не е причина да бъдем по-малко загрижени за Китай, предизвестява Макс Зенглин от Merics. В предишното догатката беше, че бизнесът в Германия автоматизирано ще завоюва от вложения в Китай, споделя той. Тъй като немските компании харчат от ден на ден за локално произвеждане и научноизследователска и развойна активност, по-голямата част от локалните облаги в този момент постоянно се реинвестират там. И в по-дългосрочен проект наклонността " от локално към локално " може да навреди както на немските работни места, по този начин и на износа за Китай.

Друга причина за безпокойствие е клъстерът от големи немски компании и промишлености, които не престават да разчитат в огромна степен на Китай. Оцеляването на нейните огромни производители на коли и химически компании може да зависи от достъпа до страната. А Китай доставя 95% от слънчевите панели, конфигурирани в Германия, както и 80% от преносимите компютри и 58% от платките, които са неразделна част от други електронни артикули. Германия също зависи от Китай за редкоземните метали, нужни за производството на полупроводници и литиево-йонни акумулатори, както и за антибиотици и други значими медикаменти.
Реклама
Г-н Матес предизвестява, че фирмите ще продължат да наливат милиарди в Китай, в случай че новата политика не даде тласъци за друго. Ако заканите на Китай за Тайван станат по-лоши, следствията могат да бъдат опустошителни за компаниите, които правят все по-голяма част от бизнеса си там. Последната ориентировъчна дата за издание на новата тактика е директно след срещата на 20 юни сред немския канцлер Олаф Шолц и китайския министър-председател Ли Цян. Крайно време е за преосмисляне.2023, The Economist Newspaper Limited. All rights reserved
Свързани публикации Китайските вложения в Европа спадат до равнищата си от 2013 година 11 май 2023, 07:56 Германия ще притегля квалифицирани служащи с имиграционна промяна 9 май 2023, 11:40 Еврозоната се размина с криза, само че инфлацията в няколко страни ненадейно нараства 28 април 2023, 14:47 С декрет на Путин Русия конфискува активите на две задгранични компании 27 април 2023, 08:27
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР