Ана Михова, 24 часа Надявам се този път да искат

...
Ана Михова, 24 часа Надявам се този път да искат
Коментари Харесай

Иван Гешев: Решението на Конституционния съд оборва политическото клише, че главният прокурор е недосегаем

Ана Михова, " 24 часа "

Надявам се този път да желаят отстраняването ми с юридически, а не с политически претекстове Щом мафията и олигарсите по този начин гневно ме нападат, значи прокуратурата си прави добре работата Обнадежден съм от диалога с премиера, споделя Иван Гешев.

Г-н основен прокурор, във вторник Конституционният съд (КС) реши, че правосъдният министър може да желае предварителното премахване на тримата огромни в правосъдната власт, измежду които сте и вие. Решението срещна необятен отзив. Вашият прочит какъв е?

С уточнението, че решенията на съда, още по-повече на Конституционния съд, не се разясняват, ще кажа, че го поздравявам. Смятам, че то обяснява избрани неясноти в българската конституция и е в полза на по-доброто действие на правосъдната власт. Това решение оборва политическите клишета, които непрекъснато се популяризират пред българските жители, че основният прокурор е недостижим. Защото с изключение на опцията избран брой членове на Висш съдебен съвет да изискат отстраняването на тримата огромни - ръководителите на Върховния касационен и на Върховния административен съд и основния прокурор, с него се вкарва и опцията изпълнителната власт в лицето на министъра на правораздаването също да желае отстраняването им.

Тоест вкарва се двойна форма на надзор. Според мен това в огромна част извършва рекомендациите на Венецианската комисия, на Съвета на Европа и на европейските ни сътрудници във връзка с контрола и отчетността на основния прокурор. Смятаме да уведомим нашите европейски сътрудници за решението, още повече че има и предходно решение на Конституционен съд, съгласно което всеки един прокурор може да проверява основния.

Имате ли терзания след поръчката на правосъдния министър Надежда Йорданова, че в най-скоро време ще изиска предварителното ви освобождение от Висш съдебен съвет. Какви смятате, че са материалите, които от Министерството на правораздаването ще показват?
Ще стартира с нещо кардинално, а то е, че откакто мафията и олигархията по този начин гневно нападат прокуратурата, значи, че сме на прав път. Означава, че аз и сътрудниците си вършим добре работата.

Нямам никакви терзания от това какво госпожа Йорданова ще внесе във Висш съдебен съвет. Трябва да се посочи, че отстраняването е от компетентността на Пленума. За една година това е трети опит на трети министър на правораздаването за отстраняването на основния прокурор. Надявам се този път в това искане да има освен политически претекстове, само че да има и юридически причини. В XXI век е обидно за нас като нация да се желае с отрязъци от вестници отсраняване на основен прокурор в страна в Европейски Съюз, в случай че изтъквам един почитан от мен професор и някогашен член на Конституционен съд.

Аз няма да разясня до каква степен е в пълномощията и дали е работа на Министерството на правораздаването да събира и обработва доноси против магистрати и в частност против основния прокурор. Нямам безусловно никакви терзания. Може би съм най-проверяваният човек, който работи за страната, през последните 2 години. Както споделих, това е трети опит за отстраняването на основния прокурор, десетки са инспекциите, обясненията, в КПКОНПИ, в прокуратурата, в Инспектората на Висш съдебен съвет, сигнали във Висш съдебен съвет, произвеждане във Върховен административен съд, две каузи, едното наказателно дело от частен темперамент против мен е от лице с влезнала в действие присъда 17 години отнемане от независимост. Така че, ето това е недосегаемият основен прокурор съгласно " почитателите " на прокуратурата.

Призоваването на премиера в сряда беше несъмнено като форма на " институционален напън " и пиар акция. Това ли беше методът да поискате от министър-председателя информацията с с данни за обвинени в закононарушения?
Начинът за изясняване на данни или закононарушения е посочен в Закон за съдебната власт и Наказателно-процесуален кодекс. В случая конституцията и законите в България са наложителни за всички български жители без значение дали това е основният прокурор, министър-председателят, който и да е той, или терминът, който не одобрявам - " някой елементарен жител ". Има категорично обвързване за всеки български жител, когато са налице данни за осъществено закононарушение и той узнае за тях, да уведоми съответните органи на досъдебното произвеждане.

Това съм направил и аз. И от мен също беше снето пояснение предходния ден. След това в осъществяване на тези законови разпореждания се яви и министър председателят на Република България господин Петков. Така че и аз, и господин Петков изпълнихме условията на закона, както е задължен да направи всеки български жител. Не виждам проблем в това. Няма по какъв начин да е пиар акция осъществяването на закона и в случай че някой счита, че това е институционален напън, значи този напън е оказан и във връзка с мен.

Това е законово обвързване, което изпълнихме. Не виждам проблем. В последна сметка в това се показва върховенството на правото. Законите са едвакви за всички, а и ние като хора, които заемат избрани длъжности в страната, би трябвало да даваме образец за спазването на конституцията и върховенството на закона.

Какво ще се случи оттук нататък? Премиерът на няколко пъти сподели, че чака прокуратурата да се задейства по показаните от него материали и да си свърши работата.
Сигурен съм, че прокуратурата към този момент работи по доста от тези случаи, и то преди той да входира съответните медийни изявления във ВКП. Искам да припомня на българските жители, че според избрани конституционни правила и законовата наредба държавните органи от изпълнителната и от правосъдната власт имат по друг метод отговорност в битката с престъпността.

Ако обвързване на изпълнителната власт в лицето главно на Министерство на вътрешните работи е да разкриват закононарушения, то прокуратурата повдига обвиняванията по отношение на отговорни лица и поддържа обвиняването в съда. А съдът реализира своята правораздавателна активност и постановява дали едно лице е отговорно, или не с финален правосъден акт. Така че няма по какъв начин отговорността на едни институции да бъде прехвърляна към други или да бъде изземвана.

По същата логичност, оправдавам се, само че мога да попитам съда за какво не е повдигнато обвиняване по отношение на несъмнено лице, откакто обвиняването повдига прокуратурата. Разбирате ме какво споделям. Затова ние дълги години, изключително през последната, призоваваме за взаимоотношение сред институциите Защото без работата на всяка една от тях няма по какъв начин да се доближи до резултата, който чакат българските жители. Това, което чакам и съм сигурен, че се случва, е, че българската прокуратура съблюдава законите и си прави работата. Надявам се, че другите институции, които показах, ще изпълнят по същия метод своята активност.

Готов ли сте да се видите още веднъж с министър-председателя?
Разбира се, че съм подготвен когато и да е да проведа среща с премиера и освен с него, а с всички представители на страната, с които е обвързвана работата на прокуратурата, касаеща битката с престъпността. Изключително съм задоволен от диалога си с господин Петков. Постигнахме единодушие за това, че изпълнителната и правосъдната власт би трябвало да си взаимодействат по- интензивно.

За това, че би трябвало да дадем на обществото повече разултати с оглед възприятието за незадоволителна правдивост. Факт е, че то съществува в българското общество, за това, че би трябвало да се усъвършенства синхронът сред службите за сигурност и правосъдната власт. Така че аз съм задоволен и окуражен от извършения диалог. Адмирирам изявеното предпочитание за взаимоотношение. Не е значимо да се харесваме, в тази ситуация основният прокурор и министър-председателят или основният прокурор и някой различен. Ние не сме на тези позиции, с цел да се харесваме, а с цел да работим в полза на хората.

Те ни заплащат заплатите и чакат от нас работа, а не да се водят междуинституционални войни. На прокуратурата единственият зложелател е престъпността, нямаме персонални борби. Главният прокурор няма персонални борби. Това, че някоя институция, в тази ситуация Министерство на вътрешните работи, води някакви " войни " с прокуратурата, не е в полза на българските жители, не е в полза на страната, тъй като ще докара до едни притеснителни трендове, които съгласно нас към този момент са налице.

При срещата в Европейския парламент показах терзания за отрицателната наклонност в битката с престъпността. За това, че при нас има към този момент действително оттегляне от постигнатите резултати след приемането ни в Европейски Съюз. Възраждат се битова престъпност, обири, телефонни измами, грабежи, тежки закононарушения против личността и други типове престъпност с изключение на хроничните, с които сме привикнали, че нямаме задоволително резултати, като корупцията.

Появяват се проблеми с правата на индивида, които не сме имали до този миг. Така че сме извънредно обезпокоени от тази наклонност. Смятаме, че се дължи и на неналичието на взаимоотношение и синхрон със службите за сигурност и правоохранителната система, в частност Министерство на вътрешните работи. Приветствам извънредно положителния разговор, който имаме с министър-председателя и се надявам и съм сигурен, че това е началото на една положителна смяна, която ще е в полза на българското общество.
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР