Ана Хаотанто е едва 21-годишна, когато си поставя първата си

...
Ана Хаотанто е едва 21-годишна, когато си поставя първата си
Коментари Харесай

Жената, която сама стана милионер, купи нов дом на родителите си и плати дълговете им

Ана Хаотанто е едвам 21-годишна, когато си слага първата си огромна финансова цел: да купи на родителите си дом, преди да навърши 30 години.

На 28 им подава комплект ключове за новата им къща, а когато най-сетне навършва мечтания празник, Хаотанто към този момент е милионер.

Но тя не е основател на софтуерен стартъп за милиони долари, нито пък е израснала в благоденствие. Всъщност е тъкмо противоположното: до момента в който е още младеж фамилията й натрупва хиляди долари задължения от кредитни карти и все по-големите наеми за жилището им в Сингапур, откакто Азиатската финансова рецесия от 1997 година банкрутира фамилния текстилен бизнес и разорява родителите й.

Но точно с помощта на това мъчително прекарване, Хаотанто се научава по какъв начин да заобикаля сходни клопки. " Ако не сте родени привилегировани, постоянно се притеснявате, че ще изгубите парите си. Исках да се уверя, че съм схванала вярно по какъв начин да ръководя моите пари ", споделя тя.

След като приключва гимназия, Хаотанто се насочва към Сингапурския университет по мениджмънт, с цел да учи финанси, като се записва на колкото се може повече спомагателни дисциплини. Специализира се в ръководство на благосъстоянието и пресмята нужното време, с цел да изплати задълженията на фамилията си и да им купи личен дом.

" Когато бях на 21, седнах и си дадох 9 години да печеля към 600 сингапурски $ (около 450 000 щатски долара) ", споделя Хаотанто, отчитайки високите разноски за живот в скъпия град-държава.

През тези 9 години тя работи на няколко места и употребява финансовите си познания, с цел да влага на фондовия пазар. Започва с покупката на акции на евтини сингапурски компании, преди да заложи на американски акции, поевтинели след финансовата рецесия от 2008 година

Живее непретенциозно и спестовно и заобикаля ходенето по заведения, което съгласно нея е постоянно срещана неточност при милениалите и може да докара до лекомислени разноски. Ограничава разноските си до 100 сингапурски $ (около 75 щатски долара) на седмица и си разрешава единствено по една отмора годишно.

" Не бих споделила, че се мъчих, просто си създадох бюджет. След като започнах да го върша, това се трансформира в някаква фикс идея ", отбелязва Хаотанто.

В помощ на другите

Докато стане на 30 години, тя към този момент е милионер в американски долари и взема решение да употребява опита си, с цел да оказва помощ на другите да станат по-осведомени финансово. През 2015 година Хаотанто основава интернет платформата The New Savvy, ориентирана към възстановяване на финансовата просветеност, капиталовите умения и кариерното развиване на дамите в Азия.

Според нея те са съществено подценявани от обичайните пазари. " На дамите, изключително в Азия, дълго време е внушавано, че не се оправят добре с парите. Исках да трансформира това ", споделя тя.

Платформата й предлага редица стратегии за електронно образование, публикации и събития, които учат потребителите по какъв начин вярно да боравят с парите си и в какво да ги влагат. " Много хора нямат финансови цели. Не е нужно да бъдат огромни, само че би трябвало да знаете към какво се стремите ", поучава Хаотанто.

Тя предлага да си извършите лист с задачите, които желаете да достигнете, и да си дадете период за всяка от тях, преди да изберете съответна капиталова тактика. " Да разбирате какво желаете и по кое време желаете да го постигнете, е голям мотиватор. Това ме тласкаше напред, когато бях на 21 години ", твърди младата жена.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР