АМТИИ откри паметна плоча и зала на името на Маестро

...
АМТИИ откри паметна плоча и зала на името на Маестро
Коментари Харесай

АМТИИ откри паметна плоча и зала на името на Маестро Георги Атанасов

АМТИИ откри паметна плоча и зала на името на Маестро Георги Атанасов. Събитието е по концепция на генералния консул на Република България в Милано Таня Димитрова, а за формалното разкриване във висшето учебно заведение по изкуствата дойдоха посланикът на Република Италия в България Н. Пр. Джузепина Дзара, почетният консул на Република Италия в Пловдив Джузепе де Франческо и зам.-областният шеф на Пловдив Николай Василев.

Тържествената гала откри ректорът на АМТИИ проф. доктор Тони Шекерджиева-Новак, която приветства гостите и подчертава върху приноса на Маестро Георги Атанасов за развиването на българската музика при започване на 20 в. Посланикът на Република Италия Н. Пр. Джузепина Дзара от своя страна означи, че посвещаването на зала в библиотеката на АМТИИ на името на огромния композитор и откриването на възпоменателна плоча са събития, които показват по най-хубав метод културните връзки сред Италия и България. 

Г-жа Дзара подсети, че роденият в Пловдив композитор е италиански ученик и възпитаник на Пиетро Маскани в консерваторията в Пезаро, която приключва с купата " маестро ди музика “.

От името на основателя - генералния консул на Репиблика България в Милано Таня Димитрова, одобрение сервира зам.-областният шеф Николай Василев. Той бе акредитиран от нея да прочете думите и, в които консулът ни в Милано благодари на управлението на АМТИИ " Проф. Асен Диамандиев “ за прегърнатата концепция, защото територията на висшето учебно заведение по изкуствата в Пловдив е най-подходящото място за памет към бележития композитор.

Кратко слово за живота и активността на Маестро Георги Атанасов изнесе докторът на АМТИИ Радостина Каражеляскова. Тя подчертава върху проучвания, които недвусмислено потвърждават, че концепцията за написването на първата му операта " Борислав “ се е родила в Пловдив и градът е имал извънредно значение за креативния живот на композитора.

Възпитаникът на АМТИИ Йордан Иванов извърши песен на Борислав от едноименната опера под съпровода на Елвира Матева, след което ректорът проф. доктор Тони Шекерджиева и Н.Пр. Джузепина Дзара дружно откриха плочата в новоименуваната зала " Маестро Георги Атанасов “. Празникът продължи с къс коктейл за преподаватели, студенти и посетители на събитието.
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР