Амстердам е прочут със своите кофишопове, защото в тях легално

...
Амстердам е прочут със своите кофишопове, защото в тях легално
Коментари Харесай

Кметицата на Амстердам гони наркотуристите и червените фенери

Амстердам е фамозен със своите " кофишопове ", тъй като в тях легално се продават марихуана и други производни на канабиса. Много чужденци посещават града точно поради този факт, само че тези туристи не се харесват на всички, написа Дойче Веле.

Още при започване на годината кметицата на града Фемке Халсема предложи на градския съвет всички 166 кофишопа да бъдат затворени за чужденци и да останат налични единствено за жителите на Нидерландия. Целта е по този метод да се лимитират размерите на наркотуризма. Според кметицата, градът би трябвало да стане прелъстителен не с опиатите, а със своята лична „ хубост и разнообразие, с богатата културна стратегия “.

Амстердам, който има 850 000 поданици, се посещава годишно от съвсем 20 милиона туристи. Много от тях идват не поради каналите и музеите, а само с задачата да посетят някой кофишоп. Тълпите пияни и дрогирани чужденци в центъра на града от дълго време са се трансформирали в същински проблем за локалните поданици, а градският бюджет няма огромна изгода от тях, защото те харчат парите си единствено за алкохол и опиати.

Междувременно Амстердам въпреки всичко е приел известни ограничения против наркотуризма - през лятото на тази година градските управляващи взеха решението годишно да бъдат позволени най-много 20 милиона туристически нощувки. А от 1 октомври квартири чартърен по линия на Airbnb могат да дават единствено тези, които имат регистрационен номер. След въвеждането на това условие, предлаганите жилища и къщи за нощувка в Амстердам понижиха с 80 %.

Кметицата Халсема планува също така да изнесе региона с „ алените фенери “ отвън центъра, като тази нейна самодейност има поддръжници.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР