Амнести Интернешънъл призова ООН да продължи да доставя жизненоважна помощ

...
Амнести Интернешънъл призова ООН да продължи да доставя жизненоважна помощ
Коментари Харесай

Амнести: ООН трябва да продължи да предоставя помощ за земетресението в Сирия и след крайния срок

Амнести Интернешънъл прикани Организация на обединените нации да продължи да доставя жизненоважна помощ на потърпевшите от земетресението сирийци през два пропускателни пункта към следените от бунтовниците региони, даже в случай че разрешението от Дамаск изтече.


На 6 февруари опустошително земетресение удари Турция и Сирия, убивайки повече от 55 000 души в двете страни.

На 13 февруари ръководителят на Организация на обединените нации заяви, че сирийският президент Башар Асад се е съгласил да отвори пропускателните пунктове Баб ал-Салама и Ал-Рай от Турция, с цел да разреши влизането на помощи за първичен интервал от три месеца.

Дамаск към момента не е съобщил за удължение на разрешението.

Организация на обединените нации " би трябвало да продължи да доставя помощ " през тези два пропускателни пункта след 13 май, " без значение дали държавното управление ще възобнови " единодушието си, се споделя в изказване на Амнести.

Преди злополуката съвсем цялата обезверено нужна филантропична помощ за повече от четири милиона души, живеещи в следените от бунтовниците региони на Сирия, се доставяше от Турция през един канал - пропускателния пункт Баб ал-Хава.

Броят на утвърдените от Организация на обединените нации пропускателни пунктове в Сирия е намалял от четири през 2014 година, след години на напън от страна на държавните съдружници Китай и Русия в Съвета за сигурност на Организация на обединените нации.

" Животът на повече от четири милиона души е подложен на карта и интернационалното право е изрично, че техните права би трябвало да бъдат от първостепенно значение ", съобщи в изказване Шерин Тадрос от Амнести.

" Организация на обединените нации би трябвало да заеме ясна позиция против жестоките политически измами, които попречват филантропичните ѝ интервенции в Северна Сирия от няколко години ", добави Тадрос.

Ери Канеко, представител на Службата на Организация на обединените нации за съгласуваност на филантропичните въпроси, съобщи, че полемиките със сирийското държавно управление са били " градивни ".

" Поискахме удължение на периода на специфичните ограничения... с цел да продължим да улесняваме филантропичната помощ във всички наранени региони ", сподели тя пред Агенция Франс Прес.

Подкрепяните от Турция бунтовници ръководят пропускателните пунктове Баб ал-Салама и Ал-Рай в провинция Алепо, до момента в който джихадистката формация Хаят Тахрир ал-Шам управлява Баб ал-Хава в региона на Идлиб.

По-рано тази седмица Организация на обединените нации пресметна, че Сирия се нуждае от съвсем 15 милиарда $, с цел да се възвърне от земетресението, и дефинира общата стойност на вредите и загубите на съвсем 9 милиарда $. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР