Американците продължават да обсъждат скорошния дебат Байдън-Тръмп. Както се казва

...
Американците продължават да обсъждат скорошния дебат Байдън-Тръмп. Както се казва
Коментари Харесай

“Остана малко”. Кой ще определи съдбата на Байдън?

Американците не престават да разискват скорошния спор Байдън-Тръмп. Както се споделя – претенденти за президент. Всъщност те към момента не са публично утвърдени. Това би трябвало да става на партийни конгреси – събори. Засега и двамата са единствено спечелили в първичните избори. Какво ги чака през идващите два месеца?

Какво става с Байдън след дебата?

Настоящият държавен глава се показа толкоз едва, че демократите обмислят да го сменят. Но близкият кръг на Байдън упорства акцията да продължи.

„ Един осведомен източник сподели, че „ цялото семейство е обединено “ и добави изрично, че президентът няма желание да се отдръпна от конкуренцията и не го е обсъждало “, написа “Ню Йорк Таймс ”.

Има също спекулации, че демократите може да проведат своя конгрес месец по-рано. На формалния уебсайт датата си остава през август.

Всъщност е доста мъчно да не се удостовери спечелилият от първичните избори. Но е допустимо.

Как минаха първичните избори?

Предварителните гласувания и в двете огромни американски партии завършиха при започване на юни.

На праймериз избират не претендент за президент, а делегати на летните конгреси - представители на щати и области, подкрепящи един или различен претендент.

Броят им в партиите варира, само че е симетричен на популацията на щата или региона.

Байдън получи 3894 делегати (1975 необходими), Тръмп 2260 (1215 необходими). Така и двете минават с огромна разлика.

Защо има конгреси, в случай че всичко е ясно?

Съборът има за цел да удостовери, че партията е съгласна с националната воля. Тоест делегатите по принцип са длъжни да гласоподават както им се каже.

Правилата на демократите гласят: „ Делегатите, определени за националния конгрес и положили клетва за честност към претендента за президент, би трябвало с чиста съвест да отразяват възприятията на тези, които са ги избрали. “ При републиканците е почти същото.

Въпреки това, щатските и окръжните представители може да имат собствен личен метод. Няма наказване за това.

Тоест любимецът на първичните избори не е наложително да стане номиниран от партията ли?

Досега това не се е случвало. И в този момент Тръмп и Байдън имат задоволително делегати, че даже стотици „ отстъпници “ няма да трансформират нищо.

Конгресът на Републиканската партия ще се организира на 15-18 юли, Конвентът на Демократическата партия - на 19-22 август.

Тази поредност е обичайната. Първо се събират съперниците на сегашния президент, а по-късно и неговата партия.

Може би по този метод Белият дом си дава малко време да оцени съперниците си. Това обаче е единствено съмнение.

Защо конвенциите от 2024 година са значими?

Този въпрос беше един от главните в навечерието на първия спор Байдън-Тръмп.

Обикновено се провеждат обществени словесни дуели сред политици, които към този момент са получили публична номинация. Този път го направиха по друг метод.

Имаше спекулации, че демократите желаят да поправят тактиката си преди август, според от представянето на Байдън.

И по какъв начин дебатите могат да повлияят на конвенциите?

В случая с Тръмп сигурно не. Той завоюва дебата: съгласно социологическите изследвания успеха му беше присъдена от 60 до 70% от публиката. Освен това републиканците нямат аварийна пейка. Тръмп е безапелационният водач там и би било самоубийство да го отстраним на фона на възходящия му рейтинг.

Положението на Байдън е по-сложно. Загубата му беше приета от социолози, анализатори и съпартийци. Затова в този момент сътрудниците на президента се чудят какво да вършат.

Може ли Байдън да бъде изхвърлен от конкуренцията?

Без персонално единодушие - не. Останалите разновидности са чисто теоретични.

Например делегати, недоволни от представянето на Сънливия Джо (както Тръмп кръсти Байдън), да не гласоподават за него на конгреса. Но ще са нужни съвсем две хиляди „ отказници “. Това е извънредно малко евентуално.

Ако това въпреки всичко се случи, така наречен суперделегати ще се включат във въпроса.

Кой различен?

Става дума за партийни избраници, които публично имат право да гласоподават за който си изискат. В момента демократите имат 747 от тях.

До 2016 година те имаха право да вземат участие в първото гласоподаване на номинацията. Но толкоз доста хора, които не бяха ангажирани с резултатите от първичните избори, можеха да провокират комплициране. Следователно пълномощията на суперделегатите са понижени.

Сега те влизат в деяние единствено в случай че номинираният не е утвърден от първия път. В този случай се афишира „ медиационен конгрес ” с издигане на всевъзможни претенденти.

И тогава какво?

Гласуването продължава, до момента в който един претендент не получи болшинство.

Преразпределението на благосклонностите в партията посредством подмолни договаряния и пазарлъци значително зависи от суперделегатите. Те могат да оказват помощ на Байдън.

Просто казано, в случай че две хиляди души изоставят президента, само че всички „ супер “ го поддържат (или не всички, само че по някакъв метод съумеят да убедят задоволителен брой „ ренегати “) - Сънливият Джо въпреки всичко ще остане в конкуренцията.

Разбира се, и това е доста малко евентуален сюжет: залозите са прекомерно високи.

Като цяло това общоприета обстановка ли е?

Политолозите и медиите на практика не преглеждат тези невиждани разновидности и се концентрират върху разнообразни клюки за това кой и по какъв начин може да разубеди Байдън от по-нататъшно присъединяване в акцията.

На скамейката на демократите са вицепрезидентът Камала Харис и губернаторът на Калифорния Гавин Нюсъм. Техните рейтинги не са доста по-добри от тези на Байдън, само че явно ще съумеят да намерят нужните 1975 делегати в партията.

Ами след конвенциите?

След лятото ще има втори кръг от диспути. Ако демократите не дадат номинацията на някой различен, тогава през септември ще може да се разбере дали Байдън има шансове за втори мандат.

Превод : В. Сергеев

Източник: РИА Новости

Поглед Видео:ПоследниНай-гледаниАлтернативен Поглед1290Борислав Гуцанов: Шансът да се отиде на седми следващи избори е прекомерно огромен!Алтернативен Поглед6447Калин Тодоров: Либералният консенсус в Европа е към този момент затрит след евроизборитеАлтернативен Поглед11424Калин Тодоров: Надскачане на Пеевски, прелом или опит за преодоляване на Движение за права и свободи!?Алтернативен Поглед141603Проф. Нако Стефанов: В Украйна към този момент има натовски елементи. Има даже пленени!Алтернативен Поглед24552Габриел Вълков - водач на младежите на Българска социалистическа партия, за консолидацията в лявото политическо пространствоАлтернативен Поглед141603Проф. Нако Стефанов: В Украйна към този момент има натовски елементи. Има даже пленени!Алтернативен Поглед99033Проф. Иво Христов: За последните 120 години нито един прелом в България не е дело на вътрешен факторАлтернативен Поглед76805
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР