Американците пазаруват по-малко. Но икономическият двигател на САЩ все още бръмчи

...
Бележка на редактора: Версия на тази история се появи в
Коментари Харесай

Бележка на редактора: Версия на тази история се появи в бюлетина Nightcap на CNN Business. За да го получите във входящата си поща, регистрирайте се безплатно,

Да чуем ръководителите на някои от най-големите търговци на дребно в Америка да казват, че потребителите са напрегнати за пари и купуват по-малко неща, в обезпокоителен знак за забавяща се икономика.

Това е само наполовина вярно. Потребителският апетит, който поддържаше икономиката на САЩ през най-лошия период от пандемията и след това, остава сърдечен – той просто жадува за нещо ново.

През този сезон на печалбите шефовете на търговията на дребно предложиха всякакви причини за намаляващите им печалби. Macy’s каза, че просрочията по кредитни карти, показател за здравето на потребителите, се увеличават. Dick’s Sporting Goods каза, че кражбите от магазини намаляват маржовете си, въпреки малкото доказателства за нарастващи нива на кражби. Акциите на Foot Locker паднаха с 30%. Nike (NKE) паднаха 10 поредни дни, най-дългата им серия от загуби. Target, Home Depot и Lowe's отбелязаха спад в продажбите.

Това ли е? Моментът, в който могъщата американска икономика най-накрая се сблъсква?

Вероятно не.

Въпреки че е вярно, че хората харчат по-малко за неща и отдавна са изразходвали спестяванията си от епохата на Covid, не е вярно, че са спрели да харчат.

Повече Тейлър Суифт, по-малко тенис обувки

Вместо да харчите още един чифт маратонки или нов лаптоп или съдомиялна машина – колко от тях се нуждае едно домакинство? — Американците избират вместо това да купуват билети за Тейлър Суифт, Бионсе или „Барби“. Те купуват самолетни билети, резервират хотели и привличат Ubers на концерти, сватби, спа центрове, плажни ваканции – дейности, които бяха ограничени в различна степен от Covid през последните три години.

Това е важно, защото разходите на американците за стоки и услуги представляват две трети от брутния вътрешен продукт на САЩ.

Потребителите харчат повече за преживявания, като турнето Eras Tour на Тейлър Суифт, отколкото за стоки - голяма промяна от пазаруването от ерата на пандемията, което подкрепи търговците на дребно. Потребителите харчат повече за изживявания, като турнето Eras Tour на Тейлър Суифт, отколкото за стоки – голяма промяна от пазаруването от ерата на пандемията, което подкрепи търговците на дребно. Сара Йенесел/EPA-EFE/Shutterstock

Няма да имаме данни за икономическия растеж през третото тримесечие до края на октомври, но вече прогнозите за БВП „се развиват нагоре“, пише Крис Рупки, главен икономист във FwdBonds. „Изглежда като тримесечие на взрив за икономически растеж.“

Неофициалната прогноза за GDPNow от Федералния резерв на Атланта очаква икономическият растеж през третото тримесечие да нарасне с 5,8% на годишна база - двойно повече от темпа на растеж на БВП спрямо същия период на миналата година.

„Потребителите са просто уморени, а не обвързани“, написа тази седмица колумнистът на Bloomberg Летисия Миранда. „Търговците на дребно просто трябва да намерят начин да ги изтръгнат от скуката им.“

Потребителите очевидно също не са спрели да купуват неща – разходите за стоки остават „много повишени“ в сравнение с тенденциите преди Covid, според Deutsche Bank. Дори моловете се завръщат.

Но купувачите са по-разумни относно това как харчат, тъй като инфлацията продължава да хапе. Това е страхотна новина за Walmart, Amazon и TJ Maxx, които предлагат повече артикули с отстъпка и отбелязаха скок на приходите през второто тримесечие.

„Като цяло изглежда, че потребителят става забележимо по-предпазлив и харчи по-голямата част от дискреционните си пари за пътуване и развлечения, а не за стоки“, каза Луис Навелие, пазарен коментатор и основател на инвестиционната фирма Navellier.

Червени знамена за различна икономика

Когато търговци на дребно като Dick's и Macy's издават ужасни предупреждения за състоянието на американския потребител, те не са непременно грешни - но те гледат на привидните червени знамена през пред -пандемична леща.

Исторически погледнато, бавните продажби на дребно, просрочията по кредитни карти и дори кражбите от магазини са били признаци на тъмен облак на хоризонта. Но тези събития също обикновено идват с други предупредителни знаци, като нарастваща безработица, стагнация или спад на заплатите и отдръпване на всички видове разходи, включително за услуги.

Това не е ситуацията през 2023 г. Заплатите растат. Инфлацията се охлажда. Безработицата се движи около най-ниското си ниво от половин век, въпреки агресивните увеличения на лихвените проценти от Федералния резерв, предназначени да охладят потребителското търсене.

Въпросът за дълга по кредитната карта е друга област, в която нюансът има значение. Просроченият дълг, за който Macy's предупреди тази седмица, изглежда особено висок отчасти, защото на практика не съществуваше през последните две години. И като дял от общия дълг по кредитни карти, той е сравнително нисък.

Но дълговете по кредитните карти на американците безспорно нарастват. През второто тримесечие балансите по кредитни карти се повишиха с 45 милиарда долара, или близо 4,6%, за да надминат 1 трилион долара за първи път.

Очевидно носенето на голямо салдо по кредитната ви карта може да е лошо, особено след като Фед повиши лихвените проценти 11 пъти в рамките на 18 месеца. Но в съвкупност растящият дълг по кредитни карти отразява известно ниво на потребителски оптимизъм относно способността да се изплатят навреме летните ваканции на плажа и харизмата на Тейлър Суифт.

Икономиката не е без насрещни ветрове. Нарастването на дълговете по кредитни карти и заеми за автомобили е придружено от намаляване на спестяванията. Все повече американци използват своите 401 (k) сметки поради финансови затруднения, според данните на Bank of America, публикувани този месец. И през октомври милиони американци ще се върнат на куката, за да изплатят своите студентски заеми след тригодишно отлагане.

Това, което е различно сега, каза Брет Райън, старши американски икономист за Deutsche Bank, е, че импулсът, навлизащ в тези насрещни ветрове, „изглежда малко по-добър“.

„И това оставя заключението, че може би икономиката е в състояние да устои на тези предстоящи насрещни ветрове.“

— Алиша Уолъс от CNN допринесе за тази статия.

Харесвате ли Nightcap? и ще получавате всичко това, плюс някои други забавни неща, които харесахме в интернет, във входящата си поща всяка вечер. (Добре, повечето нощи – тук вярваме в четиридневна работна седмица.)

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР