Американците може скоро да консумират памук, а не просто да

...
Американците може скоро да консумират памук, а не просто да
Коментари Харесай

Изяж си ризата, ако си гладен: изобретиха памук, който се яде

Американците може скоро да употребяват памук, а не просто да го носят. Нов вид памук, който може да служи и за храна, е подготвен да излезе на пазара.

На 16 октомври Министерството на земеделието на Съединени американски щати даде зелена светлина за комерсиализиране на биотехнологичната версия на памуковото растение, чиито семена могат да се употребяват, съгласно университета Texas A & M, който го е развивал повече от две десетилетия.

Одобрението на администрацията по храните и медикаментите в Съединени американски щати към момента се чака, което съгласно университета ще стане в границите на няколко месеца. След това земеделските стопани ще могат да отглеждат памук, както за храна, по този начин и за нишки.

Професорът в Тексас A & M Киирти Раторе стартира да работи по плана преди 23 години и открива по какъв начин да заглуши ген в растението, който създава токсин, наименуван госипол (gossypol). Госиполът защищава растението от инсекти, само че прави семената негодни за хората и множеството животни.

„ Вкусът на памука ще наподобява на този на хумуса – споделя Раторе. – никога не е противен “.

Семената на памука са като орехче, неговата хранителна стойност е сходна на другите ядки, като бадеми или орехи. Хранителните технолози са опитали, като са произвеждали памучно мляко, крекери, бисквити, ядки и заместители на нарязани ядки …

Белтъците от памука също могат да бъдат извлечени и превърната в прахуляк, който може да отиде в енергийни блокчета или брашна …

Източник: megavselena.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР