Американците изглежда настояват за две алтернативи, след като замразиха подкрепата

...
Американците изглежда настояват за две алтернативи, след като замразиха подкрепата
Коментари Харесай

Турция става главен газов играч в Средиземноморието

Американците наподобява упорстват за две други възможности, откакто замразиха поддръжката си за плана за газопровод EastMed сред Гърция, Кипър и Израел. Сценарият, който е на масата, изисква реализирането на два газопровода, оповестява " Грийк сити таймс ".

Първият ще стартира от Египет, ще стига до Гърция и ще приключва в друга страна членка на Европейски Съюз. В същото време вторият ще стартира от Израел в посока Турция. Това се поддържа от гръцки дипломатически източници и анализатори, а проектант на новия план е Амос Хохщайн, консултант по сигурността към Държавния департамент на Съединени американски щати.

" Твърди се, че Хохщайн е създател на неофициалния документ, с който беше оттеглена поддръжката на Съединени американски щати за газопровода, като преди няколко години съгласно сведенията, той е проектирал и газопровод от Израел до Турция ", споделя професор Пампос Хризостом от Кипърския софтуерен университет.

" Съвпадение ли е, че в този миг Ердоган скоро чака израелския си сътрудник в Турция, обявявайки проекти за газови въпроси? ", е въпросът, който той задава.

В публикация в " Джерусалем пост ", в която се цитира документален филм, излъчен от турски държавен канал, се твърди, че Хохщайн е декларирал, че би се чувствал " извънредно неловко, в случай че Съединени американски щати поддържат този план " поради въздействието му върху околната среда. Планът за тръбопровода е " напълно движен от политиката ", само че " покупко-продажбите за доста милиарди долари би трябвало да се движат от комерсиалната страна ", добави той.

Според Хризостом обаче Съединените щати не желаят да разстроят Турция по редица аргументи.

" На своята везна Съединени американски щати, вместо да оказват помощ за консолидираното на Гърция и Кипър в енергийните проекти, избраха да не разстройват Турция и да одобряват нейните възражения, отменяйки газопровода ", сподели професорът. " Кипър е огромният губещ, който явно не е част от никакво обмисляне сега, като има обилни шансове да излезе от газопровода East Med ", акцентира той.

Както стана ясно по време на срещата на американския дипломат в Атина с гръцкия министър на енергетиката, Съединени американски щати изцяло поддържат работата по интерконектора " Евроазия ", т.е. електрическото свързване на Гърция, Кипър и Израел посредством подводен електрически кабел. Проектът се отнася до построяването на подводен кабел с метафоричен потенциал от 2000 MW и обща дължина към 1200 км, като се чака той да разреши двупосочен транспорт на електрическа енергия.

" Но тук има несъгласие... Докато Турция основава геополитически проблеми за тръбопровода, по какъв начин ще разреши на същите страни да си сътрудничат с един кабел? ", чуди се шефът на отдел " Изследвания и интернационалните връзки " в Кипърския софтуерен университет.

" Изглежда, че турците, откакто си осигуриха поддръжката на Съединени американски щати за нереализирането на газопровода, отдават доста по-малко геополитическо значение на електрическия кабел, който просто ще придвижва електричество в двете направления ", добавя Хризостом.

Меморандумът за съгласие сред Гърция, Кипър и Израел за електрическата връзка на трите страни посредством кабела беше подписан през март 2021 година През последните няколко дни обаче той още веднъж излезе на напред във времето поради анулацията на газопровода. Проектът има и европейска " благословия " - както беше оповестено от Европейската комисия, чака се за плана за междусистемна връзка " Евроазия " да бъдат отпуснати 657 млн. евро.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР