Американците избират Камара на представителите, една трета от Сената, както

...
Американците избират Камара на представителите, една трета от Сената, както
Коментари Харесай

В САЩ избират членове на Камарата на представителите, сенатори и губернатори, републиканците са фаворити в 188 избирателни окръга

Американците избират Камара на представителите, една трета от Сената, както и законодателни органи и губернатори в редица щати, съобщи Българска телеграфна агенция. Резултатите от вота неизбежно ще окажат мощно въздействие върху идващите две години от президентството на демократа Джо Байдън и неговата политика, в това число опълчването му на съветската експанзия в Украйна, показва Би Би Си.
 
8 ноември е не просто вторник, а ден, в който в Съединени американски щати ще се произведат избори. Това е открито със закон, признат през 1845 година На всеки две години се преизбират всичките 435 членове на Камарата на представителите. През последните две години демократите имаха болшинство в Камарата на представителите. Това е типично: когато се избира нов президент, неговата партия най-често получава надзор над двете камари на Конгреса. Това е по този начин, тъй като изборната интензивност е доста по-висока на президентските избори и множеството американски гласоподаватели гласоподават за претенденти от една и съща партия за всички позиции.
 
В множеството изборни окръзи една от двете партии има безспорен късмет за победа; единствено в дребна част от регионите могат да завоюват и демократите, и републиканците. По данни на " Кук политикал доклад " демократите ще завоюват в 159 региона, а републиканците - в 188. В други 29 окръга вероятността за победа на демократите се прави оценка като висока. След това демократите би трябвало да вземат най-малко още 30 окръга, с цел да реализиран болшинство (това са 218 места). Според същия мозъчен концерн има единствено 35 окръга, в които резултатът е непредвидим, като гласоподавателите в 10 от тях клонят към републиканците.
 
Основните сфери, в които двете партии се нападат една друга в предизборната акция, са инфлацията и правото на аборт. Републиканците нападат демократите за инфлацията, залагайки на обстоятелството, че сега тя е 8,2%, а подобен растеж на цените се е следил в Съединени американски щати за финален път в края на 70-те и началото на 80-те години на предишния век. Демократите пък залагат на въпроса за абортите, откакто републиканското болшинство във Върховния съд на Съединени американски щати постанови, че конституцията на страната по никакъв метод не подсигурява правото на преустановяване на бременност. Партията на Байдън също по този начин заложи на възбраната на търговията на оръжие на фона на голям брой произшествия, в които починаха десетки почтени хора.
 
При победа, републиканците ще заемат всички управителни постове в Камарата на представителите и изцяло ще дефинират нейния дневен ред. Изходът от битката за Сената, където 35 сенатори се борят за преизбиране, е надалеч по-малко сигурен, показва Би Би Си. Прогнозите са, че контролът над Сената с идентична възможност може да остане в ръцете на демократите или да премине в ръцете на републиканците.
 
При настоящия състав на Сената двете партии имат по 50 места, а демократите имат болшинство единствено в смисъл, че когато гласовете са разграничени строго на половина (т.е. никой демократ не гласоподава против), решаващият глас е на вицепрезидента – демократката Камала Харис.
 
Най-оспорвана борба ще се организира за четири щата: Пенсилвания, Джорджия, Невада и Аризона. Демократите ще би трябвало да завоюват три от тези четири щата, с цел да запазят най-малко 50 места, което не наподобява невероятно: в Пенсилвания и Аризона претендентите на демократите водят с дребна разлика в изследванията.
 
Но най-ожесточената борба може да се води за Джорджия, а резултатът от нея може да не стане прочут незабавно: в случай че никой от претендентите не получи повече от 50 % от гласовете, ще се наложи втори тур. Това би било повтаряне на изборите от 2020 година Резултатите от втория тур на тези избори станаха известни няколко часа преди щурма на Капитолия на 6 януари 2021 година
 
Много щати в този момент избират своите законодателни събрания, губернатори и държавни секретари. Това е значима основа за идващите избори през 2024 година, когато Америка ще избира президент. Известно е, че президентските избори в Съединени американски щати се организират на два стадия: така наречен електори гласоподават директно за президента. Всеки щат има толкоз електори, колкото са членовете му в Камарата на представителите (поне един, само че колкото по-многобройно е популацията на щата, толкоз повече), плюс сенатори (по двама от всеки), т.е. най-малко трима. Електорите се назначават публично от губернатора на щата въз основа на това за кой претендент са дали своят вот болшинството от гласоподавателите в този щат. В множеството щати (с дребните изключения като Мейн и Небраска) претендентът, който получи болшинство даже и единствено от един глас на изборите, получава гласовете на всички електори от съответния щат.
 
На актуалните избори републиканците издигат претенденти за законодатели, губернатори и държавни секретари, които не признават успеха на Байдън, с упованието, че на идващите [президентски] избори те ще работят в интерес на Тръмп.
Точно това имат поради демократите, когато приказват за възходящия авторитаризъм в Републиканската партия. Според калкулации на Би Би Си към 35% от републиканските претенденти на тези избори намерено и обществено отхвърлят легитимността на президента Байдън.
 
На актуалните избори няма да се наложи да се обработва същия брой бюлетини като на президентските преди две години, само че разликата сред претендентите в доста случаи може да е минимална, тъй че преброяването може да отнеме много време. Ако в Джорджия се стигне до балотаж - което не е изключено, защото има и трети претендент от Либертарианската партия - той ще се състои на 6 декември и едвам тогава ще стане ясно коя партия ще управлява Сената.
 
Много американци гласоподават предварително и по пощата. По данни на " Проект Избори в Съединени американски щати " до 4 ноември по този метод към този момент са дали своят вот 35 милиона гласоподаватели, което е повече, в сравнение с междинните избори през 2018 година Според Галъп 41% от записаните гласоподаватели са възнамерявали да гласоподават предварително тази година (в съпоставяне с 34% през 2018 г.). Сред тях има повече демократи, в сравнение с републиканци.
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР