Американското разузнаване следи отблизо тази група и смята, че заплахата

...
Американското разузнаване следи отблизо тази група и смята, че заплахата
Коментари Харесай

Защо мощните спецслужби на Русия не успяха да отразят смъртоносната атака

Американското разузнаване следи от близко тази група и счита, че опасността е действителна. В рамките на няколко дни обаче президентът на Русия Владимир Путин омаловажи предизвестията, като ги назова " прям шантаж " и опити за " заплашване и дестабилизиране на нашето общество ".

Три дни след неговото изявление, на 22 март вечерта въоръжени мъже нахлуха в концертната зала " Крокус Сити Хол " край Москва и убиха минимум 143 души в най-смъртоносния атентат в Русия от близо две десетилетия. ИДИЛ бързо пое отговорност за атаката с изказвания, фотоси и пропагандно видео.

Това, което направи пропускът в сигурността на пръв взор още по-забележителен, беше, че в дните преди терористичния атентат личната съветска работа за сигурност също е признала вътрешната опасност, която съставлява филиалът на " Ислямска страна " в Афганистан, наименуван " Ислямска страна - провинция Хорасан " или ИДИЛ-Х.

Според информация, получена от лондонската изследователска организация Dossier Center и прегледана от " Ню Йорк Таймс ", вътрешните отчети на съветското разузнаване, които най-вероятно са били публикувани на най-високо равнище в държавното управление, са предупреждавали за нарасналата възможност от нахлуване в Русия от страна на етнически таджики, радикализирани от ИДИЛ-Х.

Москва е идентифицирала четиримата мъже, обвинени в осъществяването на нападението, като произхождащи от Таджикистан.

Сега Путин и неговите лейтенанти сочат с пръст Украйна, пробвайки се да отклонят вниманието от въпрос, който би бил на напред във времето във всяка страна с самостоятелни медии и открит спор в политиката: Как големият разследващ и правоприлагащ уред на Русия, макар сериозните предизвестия, не е съумял да предотврати едно от най-големите терористични набези в страната през съвсем четвъртвековното ръководство на Путин?

Пълната картина към момента не е ясна, а американски и европейски публични лица, както и специалисти по сигурността и битката с тероризма, акцентират, че даже и при най-хубавите условия, при съществуването на доста характерна информация и добре смазани служби за сигурност, осуетяването на секрети интернационалните терористични заприказва е мъчно.

Снимка: АР/БТА

Според тях обаче неуспехът най-вероятно е резултат от композиция от фактори, измежду които първостепенно значение има дълбокото съмнение както вътре в съветските спецслужби по този начин и в връзките им с други международни спецслужби.

Те показват и метода, по който Путин употребява апарата си за вътрешна сигурност за все по-широки политически репресии вкъщи, както и съсредоточаването му върху кръстоносните походи против Украйна и Запада, като фактори, които евентуално са помогнали за отвличането на вниманието.

Този роман за неуспеха на Русия да предотврати нападението на концерта се основава на изявленията с американски и европейски чиновници по сигурността, специалисти по сигурността и анализатори, профилирани в региона на интернационалните разследващи качества. Много от тях приказваха при изискване за анонимност, с цел да обсъдят чувствителни разследващи детайлности.

" Проблемът е, че с цел да можеш фактически да предотвратиш терористични офанзиви, би трябвало да имаш в действителност добра и ефикасна система за продан и събиране на разследваща информация ", споделя Андрей Солдатов, специалист по съветските спецслужби, който акцентира, че е належащо доверие вътре в родната организация и взаимно доверие с организациите на други страни, както и добра съгласуваност. " Именно тук се появяват проблемите ", споделя той.

Разширяване на определението за екстремист

Определението на Путин за това какво съставлява екстремист стартира да се уголемява още преди нахлуването му в Украйна при започване на 2022 година

Агенцията, която главно дава отговор за битката с тероризма в Русия, се назовава Втора работа, клон на Федералната работа за сигурност, или ФСБ. Някога тя се е фокусирала върху ислямски екстремисти, банди убийци и локални неонацистки групи.

Но с напредването на политическите репресии на Путин вкъщи описът на целите се е разширил и включва опозиционери като Алексей А. Навални, който умря предишния месец в съветски затвор, и негови поддръжници, както и деятели за правата на LGBT+, Свидетели на Йехова, борци за мир и други критици на Кремъл.

Снимка: БТА/АР

Броят на обвързваните с ислямизма организации в регистъра на екстремистките организации, включени в листата на съветската Федерална работа за финансов мониторинг, е намалял от 2013 година насам. В същото време в него са добавени стотици организации, свързани със Свидетелите на Йехова, чиято международна централа се намира в Съединени американски щати и е обсъждана с съмнение от ФСБ.

Експерти по сигурността обявиха, че разширението на фокуса разхищава запаси и отклонява вниманието на висшите ръководители.

Ръководителят на Втора работа да вземем за пример от ден на ден се ангажира с области, които са надалеч от битката с тероризма; през 2020 година съгласно държавното управление на Съединени американски щати той и неговият клон на ФСБ са взели участие в отравянето на Навални.

" Като цяло ФСБ е политическа полиция и като такава тя отразява ползите на Кремъл... Понастоящем държавното управление е най-силно обезпокоеното от политическото противоречие и украинските саботажи, тъй че това са целите на ФСБ ", споделя Марк Галеоти, експерт по съветските интервенции в региона на сигурността и старши помощник в Кралския институт на обединените служби в Лондон.

Русия е един от главните военни поддръжници на съперниците на " Ислямска страна " в Близкия изток, в това число на сирийския президент Башар Асад, което прави съветските ползи основна цел на ислямската екстремистка формация. Но както се изрази един от европейските чиновници по сигурността, руснаците преследват " фиктивни закани ", а не действителни.

Все отново американски и европейски чиновници настояват, че съветските служби, които наблюдават ислямските екстремисти, имат свое лично звено в границите на Втора работа, което е останало със стабилен личен състав и финансиране, макар напрежението в службите за сигурност от засилващото се вътрешнополитическо опълчване и войната против Украйна.

Снимка: БТА/ Russian Emergency Ministry Press Service via AP

Неуспехът да се предотврати нападението евентуално е резултат от композиция от други фактори, в това число отмалялост след " особената зоркост " в интервала преди неотдавнашните президентски избори в Русия, съобщи европейски чиновник по сигурността, който следи активността на съветските спецслужби.

Съществуват и доказателства, че съветските управляващи са реагирали на предизвестията този месец, най-малко първоначално.

Повишена сигурност

На 7 март, ден откакто Централно разузнавателно управление на САЩ е предало на руснаците информацията за заплахата, ФСБ разгласи, че е ликвидирала двама казахстанци югозападно от Москва, като в същото време е осуетила скрит план на ИДИЛ-Х за нахлуване против синагога в столицата. Представители на Съединени американски щати смятаха, че акцията евентуално е знак, че съветските управляващи стартират да работят.

Известният съветски музикален продуцент Йосиф Пригожин си спомня, че дружно със брачната половинка си, съветската попзвезда Валерия, която изнесе концерт в Крокус Сити Хол този месец, са забелязали, че при започване на март защитата на залата е била засилена, охранителите са проверявали чантите и несесерите на хората и са предприемали други ограничения, които не е виждал преди, споделя той. " Дори се обадих на генералния шеф и споделих: " Слушай, какво става? Очаквате високопоставени посетители ли? Той сподели: " Йосиф, ще ти кажа по-късно. Не сподели нищо по телефона. Каза, че това е належащо - и толкоз ", съобщи Пригожин.

Приблизително по същото време личният състав на заведението е бил предизвестен за опцията от терористична офанзива и инструктиран какво да прави следователно, споделя Ислам Халилов, 15-годишен възпитаник, който е работил на касата за облекла в нощта на нападението, в изявление, оповестено в YouTube.

Един от обичаните артисти на Путин, Григорий Лепс, е имал концерт там на 8 март. А артистът Шаман, чийто прокремълски жар го катапултира до известност на фона на военните пристрастености, трябваше да излезе на сцената ден по-късно.

Но засилената защита не съумява да открие един от нападателите - Шамсидин Фаридуни. Служители в музикалната зала, които приказват с съветски медии, си спомнят, че са видели Фаридуни на мястото на концерта на 7 март. В съветската преса бе публикувана негова фотография в светлокафяво палто на мястото на събитието.

Снимка: БТА/AP

Шефът на ФСБ Александър Бортников акцентира във вторник в обществен коментар, че информацията, предоставена от Съединени американски щати, е " от общ темперамент ". " Разбира се, ние реагирахме на тази информация и предприехме съответните ограничения ", сподели той, като означи, че дейностите, които ФСБ е подхванала за следене на информацията, не я удостоверили.

Неприязнените връзки сред Вашингтон и Москва са попречили на американските чиновници да споделят каквато и да е информация за заговора отвън нужното, от боязън съветските управляващи да не разкрият източниците или методите им.

В общественото си предизвестие от 7 март посолството на Съединени американски щати съобщи, че рискът от нахлуване на концертно място в Москва е огромен през идващите 48 часа. Американски чиновници споделят, че е допустимо съветските управляващи да са показали зоркост към 48-часовия сигнален интервал, само че по-късно да са станали по-спокойни и недоверчиви, когато нахлуване не се е случило.

Не е ясно дали американското разузнаване е сбъркало момента на нападението или екстремистите са отсрочили проекта си, откакто са видели нарасналите ограничения за сигурност.

През идващите дни вътрешни отчети на съветското разузнаване, които съгласно The Dossier Center са достигнали до съветския Съвет за сигурност, предизвестяват съответно за опасността, която радикализирани от ИДИЛ таджики съставляват за Русия. В отчетите се показва присъединяване на таджики в осуетени заприказва в Европа и набези в Иран и Истанбул през последните месеци. В отчетите не се загатват западните предизвестия или възможна офанзива в Москва.

The Dossier Center е учреден през 2011 година от съветския магнат в заточение Михаил Ходорковски, дълготраен съперник на Путин. Автентичността на отчета не може да бъде тествана по самостоятелен метод.

Но до тогава скептицизмът във връзка с заговора в съветското държавно управление е повишен и Путин се почувства удобно да се подиграе на обществените предизвестия в тирада пред висши офицери във ФСБ, употребявайки случая, с цел да нападне още веднъж Запада.

" Тъй като ФСБ - а и Путин - гледа на света през призмата, че Съединените щати желаят да се оправят с Русия, всяка информация, която не подхожда на тази рамка, елементарно се отхвърля ", споделя Андреа Кендъл-Тейлър, старши помощник в Центъра за нова американска сигурност, която преди този момент е управлявала анализите на Русия от страна на американската разследваща общественост. Тя съобщи: " Тази динамичност може да е довела до неуспех на разузнаването с опустошителни последствия ".

Задължение за предизвестие

Когато е уведомила Русия по частен път за евентуалния терористичен скрит план, Централно разузнавателно управление на САЩ се е придържала към инструкции от 2015 година, известни като наставления за " обвързване за предизвестие ", които изискват от разследващата институция да осведоми " американски и неамерикански лица " за съответни закани, ориентирани към " съзнателно ликвидиране, съществени телесни повреди и похищение ". Тези наставления се издават относително рядко, само че Съединените щати са длъжни да ги издават даже на съперниците си и през миналата година направиха това както с талибаните в Афганистан, по този начин и с иранското държавно управление. Предупрежденията нормално не се оповестяват обществено, в случай че американските управляващи не считат, че опасността може да засегне американски жители, какъвто беше казусът в Москва.

Снимка: AP/БТА

Както през 2017 година, по този начин и през 2019 година Путин благодари на американското държавно управление за предоставената информация, която е помогнала на Русия да осуети терористични офанзиви в Санкт Петербург. Но съгласно анализатори сходен жест би бил неосъществим в острата конюнктура, която той сътвори след нахлуването си в Украйна.

През последните месеци Съединените щати наблюдават доста деликатно активността на ИДИЛ-Х, настояват високопоставени чиновници. В хода на наблюдението, в което са употребявани електронни прехващания, информатори и други средства, американските оперативни служащи са събрали много съответна информация за заприказва в Москва, споделят чиновниците.

Експертите настояват, че съветските разследващи служби обичайно са се фокусирали върху вътрешните терористични закани, произлизащи от сепаратистки и религиозно-екстремистки групи в съветския район на Северен Кавказ. Големите терористични офанзиви на съветска територия, приписвани на интернационалните групировки като " Ислямска страна " или " Ал Кайда ", са необичайност, а вътрешните служби за сигурност на страната имат по-малко опит в следенето на тези закани и са по-малко опитни в проникването в централноазиатски екстремистки кафези.

В дните след нападението Москва се отплати на Вашингтон за предоставената информация, като съобщи, че предизвестието ѝ би трябвало да се преглежда като доказателство за допустимо американско съучастничество. Във вторник шефът на ФСБ Бортников съобщи, че ислямски екстремисти не биха могли сами да извършат нападението. Той упрекна, наред с други, и Съединените щати.

Превод Dir.bg
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР