Американското правителство обяви днес, че е одобрило продажбата на осем

...
Американското правителство обяви днес, че е одобрило продажбата на осем
Коментари Харесай

САЩ одобриха потенциална продажбата на още осем изтребителя F-16 на България

Американското държавно управление разгласи през днешния ден, че е одобрило продажбата на осем изтребителя F-16 на България, " с цел да укрепи сигурността " на страната член на НАТО на фона на войната, водена от Русия в Украйна, съобщи Франс прес.

В официално съобщение Държавният департамент на Съединени американски щати съобщи, че е уведомил американския Конгрес за желанието си да продаде тези изтребители и свързани с тях боеприпаси и съоръжение на България за сумата от 1,67 милиарда $, осведоми Българска телеграфна агенция.

Агенция Ройтерс, която цитира американското министерство на защитата, прецизира, че Държавният департамент е одобрил евентуалната продажба на самолети F-16 C/D Block 70 и обвързвано с тях съоръжение за общо 1,673 милиарда $, като това включва четири самолета F-16 C Block 70, четири самолета F-16 D Block 70, 11 мотора и друго прилежащо съоръжение.

Пентагонът заяви, че главният снабдител ще е компания " Локхийд Мартин " (Lockheed Martin).

Според американската дипломация продажбата на F-16 " ще усъвършенства способността на България да посреща сегашни и бъдещи закани, давайки опция на българските военновъздушни сили да изпращат модерни изтребители в региона на Черно море ", с което граничи и Украйна.

Укрепването на " източния фланг " на НАТО е част от тактиката на Вашингтон за реагиране на съветската инвазия в Украйна. Тази продажба може да възобнови спекулациите за даване на Украйна на бойни самолети руско произвеждане, с каквито България разполага, отбелязва Агенция Франс Прес.

Пентагонът обаче наподобява отхвърли подобен вид. В отговор на въпрос в този смисъл представителят на американското отбранително министерство Джон Кърби прикани да не се вършат сходни " изводи ". " Това би било неправилна интерпретация ", сподели той.

Киев желае от западните си сътрудници изтребители МиГ-29, които военните му знаят по какъв начин да пилотират и с каквито разполагат неколцина източноевропейски страни. Възможно прекачване на такива съветски самолети от Полша беше разисквано при започване на март, само че Съединени американски щати се опълчиха, опасявайки се, че Русия може да схване това като прекомерно сериозна директна интервенция на НАТО в спора.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР