Американското посолство в Букурещ е информирало румънското министерство на отбраната,

...
Американското посолство в Букурещ е информирало румънското министерство на отбраната,
Коментари Харесай

Конгресът на САЩ е одобрил продажбата на системи за залпов огън HIMARS за Румъния

Американското посолство в Букурещ е уведомило румънското министерство на защитата, че настояването на Румъния за покупка на американски високомобилни ракетно-артилерийски системи HIMARS (High-Mobility Artillery Rocket System) е получило утвърждението на американския конгрес, заяви Хотнюз, представена от Българска телеграфна агенция.

В рамките на програмата за въоръжаване на румънската войска Румъния изиска да купи от Съединените щати 54 ракетни системи HIMARS и спомагателни детайли за въоръжаването на три бойни батальона. Стойността на покупката се прави оценка на към 1.25 милиарда $ съгласно Агенцията за съдействие в региона на
защитата и сигурността.

Програмата се намира в промеждутъчен стадий, като след утвърждението на конгреса на Съединени американски щати следва да бъдат извършени диалози с механически темперамент за установяване на окончателната настройка на покупката, както и вариантите за софтуерен трансфер, се показва в известие на министерството на защитата.

HIMARS е артилерийска система, която бе въведена на въоръжение в американската войска през 2005г. Тя бе основана са съоръжение на части на морската пехота, десантните и силите за бързо реагиране с устройства за залпов огън, способни да се придвижват бързо и да бъдат пренасяни със самолети.

Целта им е да поразяват батареи и зенитни комплекси на съперника, пунктове за техническа поддръжка, бронирани машини на пехотата и транспортни колони, както и за подкрепяне на личните войски.

Камионите, на които е инсталирана HIMARS, могат да се движат с оптималната скорост от 94 км/ч и с обхват от 480 км при едно зареждане. Екипажът е от трима души, само че при специфични условия тя може да стреля и единствено с един от тях.



Сайтът припомня, че Съединените щати към този момент са одобрили продажбата на Румъния на ракетни системи " Пейтриът " на стойност 3.9 милиарда $. Миналия месец министърът на защитата заяви, че Румъния ще купи американски високомобилни ракетно-артилерийски системи ХИМАРС и още 36 изтребителя Ф-16 до 2022 година

Върховният съвет за национална защита утвърди предишния месец План за въоръжаване на румънската войска за интервала 2017-2026 година, който планува разпределяне на 9.8 милиарда евро. Планът е в сходство с политическия ангажимент, стихотворец през 2015 година от всички политически партии, за разпределяне на два % от брутния вътрешен артикул за бранша на защитата през идващите 10 години.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР