Американското Министерство на търговията предложи забрана на ключов китайски софтуер

...
Американското Министерство на търговията предложи забрана на ключов китайски софтуер
Коментари Харесай

САЩ искат да забранят свързаните китайските електромобили

Американското Министерство на търговията предложи възбрана на основен китайски програмен продукт и хардуер в така наречен " свързани " транспортни средства поради опасения за националната сигурност. Това на процедура е ход, който би забранил навлизането на съвсем всички китайски коли на американския пазар, разяснява " Ройтерс ", представена от БНР.

Планираната регулация би принудила американски и други огромни автомобилни производители да отстранен основен китайски програмен продукт и хардуер от транспортни средства в Съединени американски щати през идващите години.

Почти всички по-нови коли и камиони се считат за " свързани " с бордов мрежов хардуер, който разрешава достъп до интернет. Това им разрешава шерване на данни с устройства както вътре, по този начин и отвън транспортното средство.
 

" Когато задгранични съперници основават програмен продукт, с цел да създадат транспортно средство, това значи, че то може да се употребява за наблюдаване, може да бъде отдалечено ръководено, което заплашва неприкосновеността на персоналния живот и сигурността на американците на пътя. В рискова обстановка задграничен съперник може да затвори или да поеме контрола над всички техни транспортни средства, работещи в Съединените щати, като по едно и също време с това аргументи произшествия и блокира пътища ", съобщи на брифинг министърката на търговията Джина Раймондо.

Администрацията на президента Джо Байдън изрази сериозна угриженост за събирането на данните на водачи и инфраструктура в Съединени американски щати от китайски компании посредством обвързваните транспортни средства. Белият дом подреди следствие на евентуалните рискове през февруари, напомня организацията.

Забраните ще попречат на тестването на самоуправляващи се коли по пътищата на Съединени американски щати от китайски автомобилни производители и ще обзет софтуера и хардуера на транспортните средства, създадени от други задгранични съперници на Съединени американски щати, в това число и от Русия.

Ходът на американското държавно управление съставлява забележителна ескалация на продължаващите ограничавания на Съединени американски щати върху китайски транспортни средства, програмен продукт и съставни елементи. По-рано този месец администрацията на Байдън вкара внезапно повишение на митата върху китайския импорт, в това число 100-процентно мито върху електрическите транспортни средства, както и нови нараствания на данъците за батериите за електрически автомобили и сериозни минерали, напомня " Ройтерс ".

Сравнително малко създадени в Китай коли или лекотоварни камиони се внасят в Съединените щати. Американската комерсиална министърка Джина Раймондо уточни, че министерството работи " преди доставчиците, производителите на коли и автомобилните съставни елементи, свързани с Китай или Русия, да станат нормални и необятно публикувани в автомобилния бранш на Съединени американски щати. "

Високопоставен американски чиновник удостовери, че предлагането на процедура ще забрани всички съществуващи китайски лекотоварни коли и камиони от американския пазар, само че добави, че ще разреши на китайските производители да търсят " характерни позволения " за изключения.

Съединените щати разполагат с задоволително доказателства, че Китай е сложил злотворен програмен продукт в сериозна американска инфраструктура, съобщи на брифинга съветникът по националната сигурност на Белия дом Джейк Съливан.

" С евентуално милиони транспортни средства по пътищата, всяко с дълготрайност на живота от 10 до 15 години, рискът от разстройства и бойкот нараства фрапантно ", уточни той.

Предлага се софтуерните забрани да влязат в действие през 2027 година, до момента в който възбраната за хардуер ще работи или от 2030 година, или от януари 2029 година.

Министерството на търговията дава на обществеността 30-дневен период за коментиране на предлагането и се надява да го завърши до 20 януари 2025 година. Правилата ще се ползват за всички пътни транспортни средства като се изключи селскостопанските и тези, употребявани в мините, които не вървят по публичните пътища.

Китайското външно министерство разкритикува Съединените щати поради предлагането на Министерство на търговията, отбелязва " Ройтерс ".
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР