Американското министерство на отбраната започна ново разследване по повод въздушния

...
Американското министерство на отбраната започна ново разследване по повод въздушния
Коментари Харесай

Пентагонът разследва наново удар с десетки цивилни жертви в Сирия от 2019 г.

Американското министерство на защитата стартира ново следствие във връзка въздушния удар, умъртвил през 2019 година цивилни в Сирия. Ведомството предприе това две седмици откакто следствие на " Ню Йорк таймс " упрекна армията на Съединени американски щати, че е положила старания да прикрие съществуването на жертви измежду мирните жители, съобщи " Франс прес ".

Министърът на защитата на Съединени американски щати Лойд Остин натовари военачалник Майкъл Гарет от сухопътните войски " да изследва отначало отчетите от предходното следствие на случая ", станал на 18 март 2019 година в сирийския град Багуз, заяви представителят на Пентагона Джон Кърби.

Според " Ню Йорк таймс " специфични армейски сили от Съединени американски щати, работили в Сирия, от време на време в цялостна загадка, са бомбардирали три пъти на този ден група цивилни край Багуз, последния бастион на групировката " Ислямска страна ", при което са починали 70 души, измежду които дами и деца.

Генерал Гарет, командвал сухопътните сили на Съединени американски щати в Близкия изток скоро преди бомбените удари, ще разполага с 90 дни, с цел да преразгледа освен данните за офанзивата, само че и за метода, по който е било водено предходното следствие и е било осведомено военното командване, посочи представителят. Новото следствие ще би трябвало да откри по-специално дали са били спазени законите на войната и дали в действителност са били взети ограниченията за отбрана на цивилни жители, както са открили предходни изследвания на случая.

Ще би трябвало да се откри също дали са нужни наказания и би трябвало ли да се трансформират прилаганите в сходни случаи процедури, добави Кърби. Първоначалното следствие, разпоредено от централното армейско командване, откри, че става дума за " удари като законна самозащита ", " пропорционални ", и че " са били взети подобаващи ограничения, които да изключат наличието на цивилни ".

Обаче някои дами и някои деца, " било заради внушения или вследствие на избор, са решили да вземат оръжие в ръце (...), заради което не са могли да бъдат ясно разпознати като цивилни ", посочи тогава командването. /БТА
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР