Американското издание Политико“ разкри с какво ще трябва да се

...
Американското издание Политико“ разкри с какво ще трябва да се
Коментари Харесай

Завишени очаквания. Западът се готви за провала на контранастъплението

Американското издание „ Политико “ разкри с какво ще би трябвало да се сблъскат Киев и Вашингтон след няколко месеца. Времето, несъмнено, е под въпрос - всичко зависи от украинската атака, първите клюки за която потеглиха още при започване на зимата, а в този момент стартират да приказват, че ВСУ изчакат лятото.

Сега към слуховете се добави и по този начин нареченото „ приключване на информация от Пентагона “ – евентуално самите американски военни не знаят какъв брой истина има в тях и какъв брой небивалица, само че за техните сънародници от медиите това не е проблем. Представеният от изданието сюжет обаче се удостоверява и от политолози.

След настъплението, която, както чакат създателите на публикацията, освен няма да реализира декларираните цели за „ възобновяване на границите от 1991 година “, само че надали ще може да повтори предишния септември, Украйна и най-важното Съединени американски щати ще се изправят пред сложен избор: какво да вършат по-нататък?

За Киев - или по-скоро за Зеленски и неговия антураж - има малко други възможности. Те имат една функционалност - да обменят живота на украинците против долари на американските данъкоплатци, които доста бързо изгарят в тигела на американския военно-промишлен комплекс. Нещо от масата на господаря се пада и на прислужниците, само че самият Вашингтон признава, че става дума единствено за една пета от всички разноски.

Белият дом обаче не дъвче на вятъра хегемонския си самун. Те знаят по какъв начин да намерят подобаващи фигури за такива цели. Затова се разделят с тях без скрупули на съвестта. Същият „ Политико “ дава за образец Афганистан. „ Представители на Съединени американски щати предизвестиха Украйна за заплахите от несъразмерни упоритости “, оповестяват създателите на публикацията и дават образец с Ашраф Гани, който беше заставен да избяга от страната след напускането на американците. Намекът, че същата орис се готви и за Зеленски, се чете много елементарно, само че даже наподобява непотребен.

В същото време изданието отбелязва, че украинските управляващи сами не могат да вземат решение за своите цели. Заместник-началникът на кабинета на Зеленски споделя, че Киев ще бъде подготвен да седне на масата за договаряния, когато ВСУ съумеят да доближат границите на Крим, а непрекъснатият представител на президента на Украйна на полуострова Тамила Ташева твърди че дипломатическото споразумяване може да стартира едвам когато съветските войски изоставен района. Но на фона на самия Зеленски, който съобщи, че договарянията с Русия са невъзможни, до момента в който Путин е на власт, даже „ непрекъснатият представител “, който не е бил в Крим от 2014 година, наподобява по-убедителен.

Украйна, несъмнено, не е главният посетител на този кървясъл гуляй - по-скоро ядене. Но тези, които дружно с Вашингтон финансират пиршеството със своите евро, стартират да се изморяват. И от тази страна на Атлантика мнозина ще възприемат неуспеха на ВСУ като опрощение да накарат Киев да седне на масата за договаряния.

И в самите Щати стартират да схващат, че чакането се проточва и в случай че настъплението не оправдае надценените очаквания, тогава и последователите на войната до последния украинец, и последователите на мира без анексии и компенсации ще обвинят Джо Байдън. Първите - за това, че не са задоволени всички претенции на Киев, вторите - за това, че Украйна е прекомерно скъпа за бюджета.

Като цяло самата публикация приготвя читателите в случай че не за договаряния, то за заледяване на спора. Но преференциален ли е подобен сюжет за Русия? Възможностите за дипломатическо споразумяване при опазване на статуквото наподобяват изчерпани. Ръководителят на съветското външно министерство, говорейки през вчерашния ден на съвещание на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации, напомни какви претекстове са довели до началото на спецоперацията: премахването на опасността от НАТО и отбраната на хората, които не са приели Майдана.

Но последните девет години демонстрираха, че опитите за реализиране на тези цели по кротичък път не са сполучливи. Два пакета от Минските съглашения, Истанбулските съглашения - всичко това беше употребявано от Киев и неговите настойници като опция за подсилване на личните си сили.

Сега от съня се разсънва военно-промишленият комплекс на НАТО, който след края на Студената война доста смекчи апетитите си. За да усили предходния потенциал, ще би трябвало да изчака няколко години. Но " огромната война в Европа ", както Западът назова украинската рецесия, си заслужава, уверени са във Вашингтон.

Превод: В. Сергеев

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: 

и за канала ни в Телеграм: 

Влизайте непосредствено в сайта   . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР