Американското издание Политико“ назова виновниците, допринесли за провала на изборите

...
Американското издание Политико“ назова виновниците, допринесли за провала на изборите
Коментари Харесай

Ето мъжът, заради когото Нинова загуби

Американското издание „ Политико “ назова виновниците, съдействали за неуспеха на изборите за Европейски парламент: Марк Зукърбърг, позволил да се разгласяват подправени вести във фейсбук, Ангела Меркел, позволила мигрантите, и Тереза Мей поради неуверената си политика. Путин беше пропуснат, евентуално от недовиждане.

Така проучват янките - делово. А у нас политолози, антрополози и голфъри, чийто брой доста надвишава гласувалите на евроизборите, не престават да търсят отговорните за загубата на Българска социалистическа партия. А то се вижда с просто око - виновникът е от Русия.

Казва се Казимир Малевич. Гениален съветски художник от полски генезис, който има неразумието да продължи креативните си търсения в Съветска Русия и надлежно си го получава. Създателят на супрематизма рисува една от най-известните картини в света - „ Черния квадрат “, с която слага въпроси, на които още никой не е дал отговор. Сигурен съм, че и Корнелия Нинова, и Елена Йончева са били въодушевени от този шедьовър, представляващ черен квадрат на ярък декор. Вероятно са поели едно от тълкуванията, че това е жест на коренно отказване на всякаква форма и смисъл. И креативен са го дообогатили с прозрението, че изчистените форми в политиката, лишени от цветови нюанси, водят до триумф. В смисъл - ние сме бялото, а всички останали и най-много ръководещите, са в безспорната чернота. И по този начин нагазиха в предизборната акция.

Естествено е Нинова да бъде превзета от супрематизма (от supreme - върховен, върховен), като по-висша форма на абстракционизма. След като сътвори нереалната „ Визия за България “, със супрематичен жар тя изведе депутатите си от Народното събрание. Ако някой си мисли, че е прозряла, че мястото им в действителност не е там, бърка. Просто беше подведена от Малевич и реши да подложи електората си на директно облъчване, приемайки го евентуално като цялост от квадратни глави. С решението си, след това безрезултатно, да побутне и някогашния си началник Станишев в черния квадрат, и със супер супрематичното си решение да провокира предварителни парламентарни избори, приключи вдъхновението си.

Чудя се единствено, в случай че се е подвела по Малевич, за какво най-малко не се вслуша в неговия съвременник Ленин, че за сходен предварителен ход е нужна революционна обстановка. А такава към този момент няма. Вслуша се Елена, която в деня на изборите съобщи в същия черно- бял жанр: „ Тази вечер България и Европа ще бъдат променени… Утре ще бъде късно “. Така де, през днешния ден е рано, на следващия ден ще бъде късно, тоест - атакувайте довечера, както беше споделил Ленин. Само дето Елена сбърка Зимния замък с Народното събрание в Брюксел. Вечерта след изборите пък със същата супрематична увереност ръководителят на предизборния щаб на левите Георги Свиленски рече, че благодари на всички, дето не се „ били изплашили, че ще бъдат уволнени, че техните деца и внуци ще бъдат освободени от работа, и дали своят вот за Българска социалистическа партия “. Някакъв спомен го удари наподобява от премиерстването на техния Орешарски, който беше заплашил в прав текст, че държавни чиновници, които вземат участие в антиправителствени митинги, ще бъдат освобождавани от работа. От което пък изказване на Свиленски излиза, че всички, които не са дали гласа си за 100 и една годишната партия или пък въобще не са дали своят вот, са долни страхливци. Ей тоя човек напряко си заслужи благосклонностите на няколко милиона гласоподаватели. Ще му благодарят на идващите избори.

Позитанските деви Нинова и Елена не съумяха да убедят гласуващи и негласуващи в своята непоквареност, въпреки да препълниха черния квадрат. От това обаче фонът им не стана по-бял и по-розов. Състоянието на родината, най-бедна в Европейския съюз, не е розово, политически промени ще има, само че те не могат да дойдат от партия, която не е трансформирала себе си. И пресмята морала на квадрат. А и измененията в демократичния свят не стават за една една нощ, в случай че станат, на сутринта няма да е либерален, а прочут от недалечното време, когато живяха и Ленин, и Малевич.

Така че идващия път и Нинова, и Елена да внимават от коя картина ще се въодушевяват. Ако срещат усложнение, да питат някой изкуствовед от Русия.

Може и Решетников.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР