Американското ФБР върна открадната картина на Моне на наследниците на

...
Американското ФБР върна открадната картина на Моне на наследниците на
Коментари Харесай

ФБР върна на собствениците ѝ открадната от нацистите картина на Моне

Американското ФБР върна открадната картина на Моне на наследниците на притежателите ѝ - еврейско семейство, прокудено от Австрия. През 1940 година нацистите конфискуват платното на Клод Моне и седем други творби на изкуството от Адалберт и Хилда Парлагай, еврейска двойка, принудена да напусне дома си във Виена, откакто страната е присъединена към нацистка Германия, написа Ройтерс.

След войната Адалберт Парлагай безуспешно търси картината до гибелта си през 1981 година. Синът му продължава издирването безрезултатно до гибелта си през 2012 година. Но повече от 80 години след кражбата в сряда внучките на Парлагай - Хелън Лоу и Франсоаз Парлаги, получиха изчезналия Моне, откакто ФБР и английска организация с нестопанска цел откриха картината в Съединени американски щати.

" Връщането е акт на правдивост “, споделя Ан Уебър, съпредседателка на Комисията за ограбено изкуство в Европа. " Творбата има голямо сантиментално значение за фамилията. “

Платното с размери 18 на 28 см., наречено " Морски бряг ", датира от 1865 година. На него е изобразена сцена от френския бряг на Нормандия. През 1938 година фамилията съхранява творбата, дружно с останалите си движимости, в склад на транспортна компания. Нацистите конфискуват имуществото им през 1940 година, а на идната година картината на Моне е продадена на търг.

ФБР се намесва през 2021 година, откакто Комисията за ограбено изкуство в Европа открива, че основан в Ню Орлиънс търговец на изкуство е придобил платното през 2017 година и го е продал на частни колекционери през 2019 година. ФБР открива картината на Моне през 2023 година, след появяването ѝ за продажба в изложба в Хюстън.

Семейство Парлагай към момента търси шест други свои творби на изкуството, в това число акварел, подписан от Пол Синяк, наименуван " Сена в Париж ". Разследването на ФБР продължава, осведоми Ройтерс, представена от Българска телеграфна агенция.
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР