Американско издание окачествява сътрудничеството между Иран, Русия и Китай като

...
Американско издание окачествява сътрудничеството между Иран, Русия и Китай като
Коментари Харесай

БРИКС: Русия, Китай и Иран – новата заплаха за Запада

Американско издание окачествява съдействието сред Иран, Русия и Китай като тревожно развиване за Съединените щати и техните западни съдружници.

Списание Economist е направило оценка на икономическите последствия, подбудени от съюза на Русия, Китай и Иран. Трите страни, членуващи в интернационалните групи като БРИКС, са очевидци на растеж в двустранната търговия и са в развой на създаване на тактики за безмитни зони, нови механизми за разплащане и търговски направления, които заобикалят териториите под контрола на Запада.

Тази наклонност, както отбелязва американското издание, слага съществени провокации пред Америка и нейните съдружници, като може да се трансформира в съществено геополитическо главоболие. Една мощна антизападна коалиция би могла да улесни заобикалянето на глобите, да даде опция за военни победи и да притегли други враждебни участници към своята идея.

Анализът акцентира обстоятелството, че ръководените от Съединени американски щати наказания несъзнателно са сближили Русия, Китай и Иран.

The Economist отбелязва още, че Русия за първи път се сблъсква със западните наказания през 2022 година след инвазита в Украйна и от този момент тези наказания единствено се ускоряват. Китай също се бори със личен набор от ограничавания, които могат да ескалират, в случай че Доналд Тръмп си върне президентския пост. В отговор на общите неволи триото даде обещание да води единна външна политика, ориентирана към поощряване на многополюсен международен ред, в който американското владичество към този момент не е обезпечено. Те преглеждат засиленото икономическо съдействие като основа на своя разрастващ се съюз.

Според американското издание Китай е уверил Русия в “неограничено ” партньорство и е сключил “стратегически пакт ” с Иран през 2021 година на стойност над $400 милиарда за 25 години. Това доближаване на ползите на трите страни, съчетано с ескалиращите им стопански връзки, съставлява голямо предизвикателство за Америка и нейните съдружници.

Американският военачалник Майкъл Ерик Курила  неотдавна изрази опасения по отношение на задълбочаващото се съдействие сред Иран, Русия и Китай. Той посочи съответно съдействието сред Иран и Китай в петролния бранш, като означи поддръжката на Китай за районните желания на Иран посредством закупуване на нефт.

Курила акцентира, че цялостната наклонност демонстрира усилване и разширение на връзките сред Иран, Русия и Китай.

Източник: cryptodnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР