Американският заместник държавен секретар по европейските и евроазиатските въпроси Уес

...
Американският заместник държавен секретар по европейските и евроазиатските въпроси Уес
Коментари Харесай

САЩ: Съперниците ни разширяват влиянието си на Балканите

Американският заместител държавен секретар по европейските и евроазиатските въпроси Уес Мичъл съобщи, че противниците на Съединени американски щати уголемяват своето политическо, военно и комерсиално въздействие на Балканите. Мичъл разгласи това по време на Атлантическия съвет във Вашингтон, оповестява Държавния департамент. Той напомни, че идната година се означават 30 години от края на комунизма в Европа, и добави, че през днешния ден има нова конкуренция за въздействие в света, съобщи БГНЕС.
„ Днешната геополитическа конкуренция се усеща мощно в Централна и Източна Европа. От Балтийско до Адриатическо море, на Балканския полуостров и през Кавказ, противниците на Америка уголемяват своето политическо, военно и комерсиално въздействие. Русия още веднъж е боен фактор в района след нахлуването в Грузия и Украйна. Далеч от границата, в страните в Централна Европа, Русия употребява манипулираща енергийна тактичност, употребява корупцията и пропагандата като похвати, с цел да отслаби от вътрешната страна западните страни и да подкопае техните връзки със САЩ”, безапелационен е Мичъл.
Той посочи, че за първи път в историята Китай се е трансформирал в главен състезател в Централна и Източна Европа. Според него Пекин употребява дипломацията като " книга за длъжници ", с цел да сътвори инфраструктура и да направи отстъпки за дребните страни. " Тази тактичност е отражение на китайското държание на интернационално равнище, където Пекин е зает с нелоялни търговски практики, включващи обири на IP адреси, стопански шпионаж и дъмпингови цени ", сподели Мичъл.
Той напомни, че през 2008 година Китай влага по-малко от един милиард $ в Европа, а през 2017 година - директните задгранични вложения на Китай в Европа възлизат на 42 милиарда $, а общите вложения са за 318 милиарда $. „ През последните години Китай е поел контрола върху над 360 европейски компании и в този момент има или управлява близо една десета от всички пристанищни уреди в Европа”, съобщи Мичъл.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР