Американският войник Травис Кинг се завръща в САЩ след освобождаване от Северна Корея

...
Американският войник, освободен от ареста на Северна Корея, се върна
Коментари Харесай

Американският войник, освободен от ареста на Северна Корея, се върна в Съединените щати.

Травис Кинг спринтира в Северна Корея през силно укрепената граница между Кореите преди повече от два месеца. В сряда Северна Корея заяви, че е „решила да експулсира“ Кинг след приключване на разследване за влизането му в страната.

Продължавайте да четете

списък от 3 елемента Освобождаване на американски войник от Северна Корея: Какво трябва да знаете в 500 думиСеверна Корея казва, че американски войник е пресякъл границата, търсейки убежище от расизмаООН в комуникация със Северна Корея относно задържан американски войниккрай на списъка

След приключване на разследването си „съответният орган на КНДР реши да експулсира Травис Кинг, войник от американската армия, който незаконно нахлу на територията на КНДР“, съобщи Корейската централна информационна агенция, използвайки официалното име за Северна Корея.

Кинг се втурна в Северна Корея през юли, докато беше на обиколка в южната част на междукорейско село, сключено примирие. Той лежа близо два месеца в южнокорейски затвор за нападение.


Войникът беше освободен на 10 юли и трябваше да бъде изпратен у дома във Форт Блис, Тексас, където можеше да бъде изправен пред допълнителна военна дисциплина и освобождаване от служба.

Той някак успя да си тръгне и вместо това се присъедини към обиколка на демилитаризираната зона (DMZ) на междукорейската граница в село Панмунджом, където спринтира границата на 18 юли.

Панмунджом се намира в рамките на DMZ с дължина 248 километра (154 мили), която разделя Корейския полуостров.

Границата между двете Кореи е силно укрепена, но в Съвместната зона за сигурност (JSA) границата е маркирана само с нисък бетонен разделител и е относително лесна за преминаване, въпреки присъствието на войници от двете страни.

Северна Корея пусна Кинг в САЩ

Според служители на Съединените щати Северна Корея не е получила нищо от САЩ за освобождаването му.

„Ние не направихме никакви отстъпки като част от осигуряването на връщането му“, каза пред репортери говорителят на Държавния департамент на САЩ Матю Милър.

В сряда американски официални лица благодариха на Швеция и Китай за улесняването на освобождаването на Кинг, но подчертаха, че този ход не представлява дипломатически пробив със Северна Корея.

В изявление, публикувано в сряда, съветникът по националната сигурност на САЩ Джейк Съливан потвърди, че американски служители са „осигурили връщането“ на американския войник.

Предишни случаи на американски задържани в НК

Ото Уормбиър беше арестуван за предполагаемо премахване на политически банер от хотел в Северна Корея и осъден на 15 години тежък труд. Американско-корейският туроператор и мисионер Кенет Бае беше арестуван през ноември 2012 г. и беше освободен две години по-късно след тайна мисия в Пхенян, ръководена от тогавашния шеф на американското разузнаване Джеймс Клапър. Телевизионните репортери Лаура Линг и Юна Лий бяха задържани от севернокорейски пазачи през март 2009 г., докато изпълняваха задача на китайската граница. Три месеца по-късно те бяха осъдени на 12 години тежък труд, докато освобождаването им беше осигурено, когато бившият американски президент Бил Клинтън отлетя за Пхенян. Мисионерът Евън Хунцикер преплува гол и пиян през река Ялу от Китай до Северна Корея през август 1996 г., когато беше арестуван и обвинен в шпионаж. Той беше освободен три месеца по-късно, след като американският конгресмен Бил Ричардсън пътува до Пхенян. Пияният американски войник Чарлз Робърт Дженкинс преминава на север през 1965 г., докато патрулира в DMZ в опит да избегне бойно дежурство във Виетнам. Дженкинс беше задържан в продължение на десетилетия, докато в крайна сметка не му беше позволено да напусне през 2004 г.


Източник: Ал Джазира и информационни агенции
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР