Американският вестник The Washington Post пише, че Украйна изпитва остър

...
Американският вестник The Washington Post пише, че Украйна изпитва остър
Коментари Харесай

Washington Post: Украйна изпитва остър глад за снаряди

Американският вестник The Washington Post написа, че Украйна изпитва изострен апетит за снаряди и даже на фона на този апетит изстрелва към 7700 снаряда дневно , или почти един на всеки шест секунди, съгласно украински боен чиновник, който приказва при изискване за анонимност, защото не е акредитиран да приказва обществено. Русия, която също евентуално изпитва подобен апетит, стреля повече - съгласно някои оценки - три пъти повече.

За да може да се опълчват на врага и в същото време да пестят муниции, украинската войска в този момент е по-внимателна при избора на цели, като постоянно дава приоритет на оборудването пред дребни групи бойци. Прецизността е основна, тъй като пропуските значат пропилени снаряди. А в подземни работилници в Източна Украйна бойците употребяват 3D принтери и рециклират невзривени муниции, с цел да основат различни муниции.

Артилерийските снаряди за украинските оръдия от руската ера, които съставляват по-голямата част от техния боеприпас, от дълго време са дефицитни . Това принуди да се разчита на артилерията, предоставена от западните съдружници на Киев, тъй като те употребяват снаряди с диаметър 155 мм, от които Украйна има повече към този момент, само че с доста по-малко оръдия за тях .

С темпото, с което Украйна стреля, тези ресурси също може скоро да се изчерпят, до момента в който западните страни се стремят да усилят производството. През февруари генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг предизвести, че " настоящият ритъм на разноските на Украйна за муниции е неведнъж по-висок от сегашния ни ритъм на произвеждане ".
 Резников: Украйна се нуждае от един милион снаряда
Резников: Украйна се нуждае от един милион снаряда

Това е четворно повече от препоръчаното от Европейски Съюз

Държавите, които към момента разполагат със ресурси от руски стандарт - 152 мм и 122 мм, са най-вече някогашни руски републики, доста от които се двоумят да продават на Украйна заради връзките си с Русия. Някои африкански и близкоизточни страни, които през годините са получавали оръжия и муниции от Русия, също имат ресурси от тези снаряди. Няколко страни от някогашния Варшавски контракт имат потенциала да създават снарядите, само че не в мащаба и скоростта, от които Украйна се нуждае на бойното поле.

Понякога трета страна, другарски настроена към Украйна, е подготвена да закупи боеприпасите, възможно и посредством медиатор, и по-късно да ги достави на Украйна скрито, с цел да избегне всевъзможни политически последствия за продавача. Често резултатът е, че една артилерийска част на бойното поле може да има снаряди, създадени в няколко страни, които съгласно бойците може да не стрелят по същия метод, което се отразява на точността.

" Основният въпрос, който провокира безпокойствие, е устойчивостта ", сподели украинският външен министър Дмитро Кулеба. " Бившите страни от Варшавския контракт демонтираха индустриалните си линии за муниции от руски диаметър, откогато станаха членове на НАТО. Сега имаме остра потребност от тези муниции от руски диаметър, тъй че въпросът е по какъв начин да възстановим индустриалните линии.

България към този момент се е съгласила, както и Полша и Словакия , съгласно представителя на украинското министерство на защитата Юрий Сак. Но не е ясно какъв брой време ще отнеме нужните снаряди да бъдат създадени и да доближат до бойното поле.

Междувременно търсенето на снаряди на бойното поле може да бъде рискова. В региони, където съветските сили се отдръпнаха, бойците газят през минирани полета и гори, с цел да търсят изоставени муниции.

Съединените щати търсят по целия свят, с цел да натрупат ресурси от руски вид артилерийски снаряди, само че доставките могат да лишават месеци. Във вторник, като част от по-голям пакет за подкрепяне на сигурността, Пентагонът съобщи, че ще даде неустановен брой артилерийски снаряди, в това число снаряди с диаметър 122 мм, които не създава самичък. Мощното украинско артилерийско оръжие, Д-30, употребява точно такива.

Доброволци и бойци работят с 3D принтери, с цел да основават дребни, относително евтини муниции, които могат да бъдат пускани от дронове.

Но до момента в който самоделните муниции могат да заменят артилерията за бомбардиране на имобилен танк, те не са сурогат за по време на атака или за отбиване на нахлуване.
 Европейският проект за закупуване на снаряди за Украйна се сблъсква със законови спънки
Европейският проект за закупуване на снаряди за Украйна се сблъсква със законови спънки

Не ясно и дали Европейски Съюз разполага с нужния законов капацитет
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР