Американският в. Ню Йорк таймс и разследващият сайт Интерсепт проучват

...
Американският в. Ню Йорк таймс и разследващият сайт Интерсепт проучват
Коментари Харесай

Гвардейци и бивши агенти на ЦРУ - как Иран влияе на Ирак, Ливан и Сирия

Американският в. " Ню Йорк таймс " и проверяващият уебсайт " Интерсепт " изследват секретни документи, за които се допуска, че са на иранското разузнаване, и които разказват в елементи голямото въздействие на Иран над прилежащ Ирак, съобщи " Асошиейтед прес ".

Става дума за 700 страници поверителни документи, получени от проверяващия уебсайт от незнаен източник, споделя Ванеса Гезари от " Интерсепт ". Сайтът ги споделил с " Ню Йорк таймс " и двете издания през днешния ден разгласяват пространни публикации за тях. Това става в миг, в който в Иран има антиправителствени митинги против решението на иранското държавно управление да усили цената на бензина.

Документите демонстрират напъните на Техеран да ускори въздействието си в прилежащ Ирак, в това число като заплаща на сътрудници, работещи за Съединени американски щати, да минат на " противниковата страна ". Материалите разкриват по какъв начин Иран побързал да проникне в Ирак доста бързо след изтеглянето на американските военни оттова през 2011 година Иран бързо почнал да притегля на своя страна някогашни информатори на Централно разузнавателно управление на САЩ в Ирак. В един от документите даже се споделя, че Иран почнал развой по привличане на разузнавач даже в Държавния департамент, само че не излиза наяве до каква степен са стигнали напъните в тази тенденция, написа в. " Ню Йорк таймс ". Засега Държавният департамент не е коментирал разкритията.
Тези старания произтичат от иранското мнение, че наблюдаването на дейностите на Съединени американски щати в Ирак е от значително значение за оцеляването и за националната сигурност на Иран.

Архивът от секретни документи включвал стотици отчети и грами, написани главно през 2014 година и 2015 година от чиновници на иранското министерство на разузнаването и сигурността, които са били на задачи в Ирак. Това иранско ведомство се възприема като иранската версия на Централно разузнавателно управление на САЩ. То постоянно обаче е

засенчвано в дейностите си и въздействието си

от Разузнавателната организация на Корпуса на гвардейците на Ислямската гражданска война, основана публично като самостоятелен орган през 2009 година по заповед на иранския аятолах Али Хаменей, се напомня в обявата.

В един от документите се показва в елементи " специфичната връзка " на сегашния министър председател на Ирак Адел Абдел Махди с Иран по времето, когато той е бил иракски министър на петрола. Според документите в реалност в Ирак множеството от значимите фигури в политиката, армията или сигурността имали секрети връзки с Иран.
Документите демонстрират още по какъв начин и Съединени американски щати, и Иран са употребявали Ирак като стратегически регион за шпионски интервенции един против различен.

В. " Ню Йорк таймс " разяснява, че от документите става също по този начин ясно, че иранските Революционни гвардейци и по-специално техните елитни сили " Кудс ", ръководени от иранския военачалник Касем Солеймани, дефинират политиката на Иран по отношение на Ирак, Ливан и Сирия - три страни, на които Иран гледа като на сериозно значими за своята национална сигурност страни. В Ирак по-специално чиновници на министерството на разузнаването и сътрудници на разузнаването на Революционните гвардейци работели редом и съобщавали разкритията си на централите си в Техеран, които ги обобщавали в отчети до Върховния съвет за национална сигурност.

Фотогалерия: "Няма да си тръгнем и след 40 години " - кои са протестиращите иракчани >

В публикацията на " Ню Йорк таймс " като образец за иранската интервенция във вътрешните каузи на Ирак се показва това, че по-рано този месец Иран се е намесил, с цел да попречи да се стигне до оставката на премиера на Ирак. Популисткият шиитски свещеник Муктада Садр е изискал през октомври от премиера да свика предварителни избори в Ирак, с цел да се успокоят протестиращите. Садр е призовал главния си политически противник Хади ал Амири да помогне за премахване от власт на Мехди. Но на загадка среща в Багдад предходната сряда военачалник Солеймани се е намесил. Той изискал от Амири и командирите на неговата милиция да продължат да поддържат Мехди и той да се задържи на власт, излиза наяве от документите. /БТА
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР