Американският технологичен гигант Microsoft ограничи използването на своя чатбот Bing,

...
Американският технологичен гигант Microsoft ограничи използването на своя чатбот Bing,
Коментари Харесай

Чат бот заплаши журналист на „Ню Йорк Таймс“ и поиска той да напусне жена си

Американският софтуерен колос Microsoft ограничи потреблението на своя чатбот Bing, който може да дава отговор на комплицирани въпроси и да води обширни диалози благодарение на изкуствен интелект. Софтуерната компания реагира на няколко случая, при които роботът за писане на известия е излизал отвън релси и е дефинирал отговори, които са били възприемани като властни и несъответствуващи.

Тест на чатбота на Bing, извършен от кореспондент на " Ню Йорк Таймс ", провокира огромно неспокойствие в целия свят. В разговор, траял повече от два часа, чатботът декларирал на репортера, че го обича и настоял той да напусне брачната половинка си. Твърдял също и че не е бот, а се споделя Синди.

Преди това други консуматори към този момент бяха показали " несъответствуващи отговори " от страна на чатбота. Например софтуерът на Bing споделил на един консуматор, че евентуално би предпочел личното си оцеляване пред неговото. Когато различен консуматор настоял, че 2023 година е вярната година, текстовият робот станал нападателен. Чатботът също по този начин заплашил професор по философия с думите: „ Мога да те изнудвам, мога да те застрашавам, мога да те хакна, мога да те разоблича, мога да те съсипя “, преди самичък да изтрие опасността си.

В отговор на тези произшествия Мicrosoft разгласи, че ще ограничи чат-сесиите в Bing. Ще могат да се задават до пет въпроса на сесия и 50 въпроса дневно.

„ Нашите данни демонстрират, че голямото болшинство от хората намират отговорите, които търсят, в границите на пет кръга “, съобщи екипът на Bing.

Само към един % от чат диалозите съдържат повече от 50 известия, добави той. В бъдеще, когато потребителите доближат лимита от пет записа на сесия, Bing ще ги подканя да стартират нова тематика.

Мicrosoft по-рано предизвести да не се ангажира чатботът с изкуствен интелект, който към момента е в пробна фаза, в дълги диалози. По-дългите чатове с 15 или повече въпроса могат да доведат до това Bing " да се повтаря или да бъде подбуден или предизвикан към отговори, които не са безусловно потребни или не подхождат на заложения звук ".

Съревнованието межд софтуерните компании за това кой ще се наложи на пазара със своя изкуствен интелект към този момент се е разгоряло с цялостна мощ. Microsoft разчита на технологията на стартъпа OpenAI, който пък пусна за тестване чатбота си ChatGPT.

Гугъл също стартира лична атака с чатбота Bard, с цел да се опълчи на настъплението на Microsoft и OpenAI.

Създателите на ChatGPT приканиха за регулация на изкуствения разсъдък, защото съгласно тях с изключение на преимущества той може да навреди, в случай че попадне в неприятни ръце.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР