Американският технологичен гигант Meta, който е собственик на Facebook, Instagram

...
Американският технологичен гигант Meta, който е собственик на Facebook, Instagram
Коментари Харесай

Meta заплашва с блокиране на новинарското съдържание заради проектозакон в САЩ

Американският софтуерен колос Meta, който е притежател на Фейсбук, Instagram и WhatsApp, заплашва, че ще изтегли новинарското наличие от платформите си. Намерението на компанията е в отговор на обсъждан в Съединени американски щати проектозакон, който би задължил обществените мрежи да дават по-голям % от облагите си на медиите.

Става въпрос за Закона за конкуренцията и опазването на публицистиката (JCPA), съгласно който ще бъде основано краткотрайно изключение от антитръстовите правила в страната, които ще разрешат на новинарските издания да договарят групово за по-голям дял от облагата от рекламни доходи. Това ще бъде допустимо за компании с по-малко от 15 хиляди чиновници на цялостен работен ден, като те ще имат право да договорят " ценообразуване, правила и условия ", при които огромните софтуерни платформи могат да популяризират наличието му.

Изключението ще важи за най-малко четири години. Законопроектът сега е обсъждан от американския Конгрес, като той е единствено един от няколкото, които американските управляващи възнамеряват против огромните софтуерни компании и превъзходството им. JCPA беше показан през март 2021 година, като сходни закони към този момент бяха признати в Канада и Австралия.
Реклама
Говорителят на Meta Анди Стоун съобщи, че американските политици не помнят опциите, които платформите на компанията дават на медийните издания. " Ако Конгресът одобри недомислен законопроект за публицистиката като част от законодателството за националната сигурност, ще бъдем принудени да обмислим премахването на вести от нашата платформа като цяло, вместо да се подчиняваме на договаряния, предоставени от държавното управление, които незаслужено подценяват всяка стойност, която предоставяме на новинарските издания посредством повишен трафик и абонаменти ", споделя той, представен от CNN.

Твърденията, че сегашният тип на предлагането е действително признат, стават от ден на ден, което накара и Meta да излезе с публична позиция по въпроса. В понеделник Fight for the Future, организация за цифрови права, сподели пред кореспонденти, че " голям брой източници " са споделили, че натискът за включване на JCPA в годишния законопроект за защитата е бил сполучлив.

Законът събира сериозна поддръжка и от двете партии, като даже беше показан от сенатор Ейми Клобучар, демократ от Минесота, и сенатор Джон Кенеди, републиканец от Луизиана. Съдебната комисия на Сената одобри законопроекта с 15 на 7 гласа през септември, само че той към момента не е показан в Сената.

Технологичната промишленост изрично се опълчи на JCPA, само че законопроектът също по този начин притегли рецензии от повече от две дузини групи на гражданското общество, които постоянно са в несъгласие с Big Tech по политически въпроси. Сред организациите, които поддържаха писмо до водачите на Конгреса, са Американският съюз за цивилен свободи, Асоциацията на компютърната и информационната промишленост, Electronic Frontier Foundation, The Wikimedia Foundation и Public Knowledge.
Реклама
Групите обявиха, че JCPA може да утежни казуса с погрешната информация и дезинформацията като цяло, като разреши на новинарските уеб страници да съдят софтуерни платформи за понижаване на обсега на дадена история и да ги сплашат да не модерират обидно или подвеждащо наличие. В писмото се споделя още, че JCPA може да докара до непропорционално облагодетелстване на огромните медийни компании пред дребните локални и самостоятелни медии, които са били най-силно наранени от спада на приходите от цифрова реклама.

При приемането на сходен закон в Австралия Meta още веднъж прибегна до закани за събаряне на новинарското наличие. Компанията даже го направи за къс интервал от време, като спря опцията на потребителите да споделят или виждат вести в осведомителните си канали във Фейсбук. Решението беше променено, откакто огромен брой политици и организации се оповестиха срещу и Meta организира договаряния с локалните управляващи.
Свързани публикации Случаят с BIRD и Telus: Модерацията във Фейсбук е счупена, само че апелирам, без линчове 1 декември 2022, 16:35 Когато Big Tech дерайлират 28 ноември 2022, 15:52 Вижте още публикации Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Автор Тодор Шишков
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР