Американският щат Калифорния решава днес дали да постави краен срок

...
Американският щат Калифорния решава днес дали да постави краен срок
Коментари Харесай

Калифорния спира продажбите на нови коли с двигатели с вътрешно горене

Американският щат Калифорния взема решение през днешния ден дали да сложи краен период до 2035 година за продажби на нови коли, камиони и високопроходими коли (SUV) с мотори с вътрешно горене, заяви Асошиейтед прес.

Вместо това новите транспортните средства ще би трябвало да се зареждат от електрически акумулатори или водородни кафези - амбициозна стъпка, която ще промени автомобилния пазар в Съединени американски щати, като форсира прехода към по-щадяща климата подвижност.

Съветът за атмосферните запаси на Калифорния ще гласоподава по-късно през днешния ден пътна карта за отвод от коли, задвижвани с фосилни горива. Това обаче не отстранява напълно сходни транспортни средства, а изключение се позволява за plug-in хибридите.

Жителите на щата ще могат да продължат да карат стандартните си колите и да купуват използвани такива и след 2035 година Планът също по този начин разрешава след тази година една пета от продажбите на нови транспортни средства да бъдат plug-in хибриди, задвижвани от гориво и акумулатори.

Електрифицирането на колите ще понижи фрапантно излъчванията и замърсителите на въздуха.

Преходът може да бъде „ мъчителен “ в елементи от щата, в които към момента петролът господства. Калифорния остава седмият по величина производител на нефт измежду американските щати, макар че добивът му понижава, до момента в който той се доближава към задачите си в региона на климата.

За да се реализиран тези цели обаче съществуват на практика трудности, които би трябвало да се преодолеят.

Към момента Калифорния има към 80 000 станции за зареждане на електрически автомобили на публични места, надалеч по-малко от плануваните 250 000 през 2025 година

Алиансът за автомобилни нововъведения, комерсиална асоциация на огромни компании от сектора, означи провокациите пред амбициозния проект: липса на инфраструктура, достъп до материали, нужни за производството на акумулатори, и проблеми с веригите за доставки

Това са комплицирани, преплетени и световни проблеми отвън контрола на калифорнийските управляващи или на автомобилната промишленост, предизвести президентът на Алианса Джон Бозела.

Въпреки че щатът съставлява 10 % от пазара на нови коли в Съединени американски щати, той е дом на 43 % от към 2,6 милиона регистрирани plug-in хибриди в страната, а през първите три месеца на годината към 16 % от продажбите в Калифорния са на електрически коли.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР