Американският сенатор-републиканец Линдзи Греъм, известен с близостта си с президента

...
Американският сенатор-републиканец Линдзи Греъм, известен с близостта си с президента
Коментари Харесай

Ако Турция не активира руските С-400, Вашингтон се отказва от санкции?

Американският сенатор-републиканец Линдзи Греъм, прочут с близостта си с президента Доналд Тръмп, съобщи, че при изискване, че Турция не задейства ракетите С-400, които ще достави от Русия, а в подмяна купи американски системи за въздушна защита Пейтриът, може да се заобиколят глобите на Вашингтон.

Греъм направи това изказване по време на визитата си през вчерашния ден в американското посолство в Анкара за американския ефирен канал CBS, за което осведомиха турските медии, представени от Българска телеграфна агенция.

" Турският президент Ердоган твърди, че " Тръмп му декларирал по отношение на доставката на С-400, че ще се откри някакъв метод за глобите ". Силно се колебая,

че е имало подобен диалог. Това е невероятно. Според нашите закони, в случай че Турция задейства ракетните системи, които ще закупи от Русия, ще й бъдат наложени наказания. Преди няколко дни приехме закон, според който в случай че Турция задейства съветските системи, ще забраним продажбата на Ф-35. Ние сме с Турция, само че не е допустимо да й разгадаем по едно и също време с доставка на Ф-35 да дислоцира съветски ракетни системи на своя територия. Това ще навреди на нашето съглашение ", съобщи американският сенатор.

Греъм изрази вяра, че ще се откри излаз от рецесията. " Турция е наш страгически съдружник. Помогнаха ни в Сирия. Турция е съдружник в НАТО. Президентът е прав, че администрацията на предходния президент /Барак Обама/ евентуално се е отнасяла доста строго по отношение на Турция. Те трябваше да им продадат американските системи Пейтриът. "

Според Греъм, решение на рецесията може да се реализира като се убеди Турция да се откаже да задейства С-400.

" Вместо да употребява С-400, на Турция би трябвало да се достави ракетна система Пейтриът, която е съвместима с НАТО. Аз не искам спор с Турция. Те са доста значим съдружник за Съединени американски щати, изключително когато става дума за Сирия и за района. Но нашите закони не разрешават одобрение /на доставка на Ф-35/ в сходни случаи. Ако Турция реши да задейства С-400, съгласно американските закони ще й бъдат наложени наказания и няма да се доставят самолетите Ф-35. Трябва да се откри метод за разрешаване на алтернативата ".

Турските медии разясниха това изказване на американския сенатор като " търсене на формула за излаз от рецесията ".

Турският президент Ердоган преди няколко дни съобщи, че доставката на съветските системи С-400 в Турция ще стартира през първата половина на юли. В изказване пред турските медии във връзка състоялата се среща уединено сред него и Доналд Тръмп в границите на Г-20 в Осака, Ердоган бе декларирал: " Тръмп сподели, че няма да се ползват наказания поради С-400 ". /БТА
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР