Американският Сенат подкрепи законопроект за субсидиране на производството на полупроводници,

...
Американският Сенат подкрепи законопроект за субсидиране на производството на полупроводници,
Коментари Харесай

Американският Сенат подкрепи закон за насърчаване производството на микрочипове

Американският Сенат поддържа законопроект за субсидиране на производството на полупроводници, надявайки се, че по този метод ще ускори конкурентоспособността на американските компании по отношение на Китай, съобщи Ройтерс. Предложението бе импортирано в миг, в който американската стопанска система изпитва непрекъснат дефицит на микрочипове, засягащ необятен набор от индустриални браншове - от автомобилостроенето и оръжейната промишленост до производството на перални и видеоигри, отбелязва организацията.

Предвижда се дълго чаканият законопроект през днешния ден да бъде гласуван и в Камарата на представителите, откакто той бе подсилен от Сената с 64 гласа и от двете партии. Ако долната камара на американския парламент също одобри предлагането, президентът Джо Байдън ще го подпише най-вероятно при започване на идната седмица и то публично ще влезе в действие.

Законопроектът, прочут като " Чипове и просвета ", планува отпущането на към 52 милиарда $ под формата на държавни дотации за производството на полупроводници, както и на капиталови данъчни заеми за фабрики за микрочипове, които възлизат на 24 милиарда $.

Освен това той планува през идващите пет години да бъдат отпуснати над 170 милиарда $ в поддръжка на американски научни проучвания, които да покачат конкурентоспособността на страната по отношение на Китай. За да се финансират тези вложения обаче, Конгресът ще би трябвало да одобри още няколко финансови законопроекта.

" Това законодателство ще сътвори добре платени работни места, ще облекчи веригите за доставки, ще помогне за понижаването на цените и ще отбрани ползите на Съединени американски щати в областта на националната сигурност “, сподели водачът на демократите в Сената Чък Шумър. Сенатор Марк Уорнър добави, че признатото през днешния ден предложение ще помогне за финансирането на сред 10 и 15 нови завода за производството на полупроводници.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР