Американският секретар по въпросите на здравеопазването и човешките услуги Алекс

...
Американският секретар по въпросите на здравеопазването и човешките услуги Алекс
Коментари Харесай

Американският здравен министър на посещение в Тайван

Американският секретар по въпросите на опазването на здравето и човешките услуги Алекс Азар дойде в Тайван в неделя като формален представител на Съединените щати, съобщи " Ройтерс ".

От четири десетилетия в Тайван не е имало посещаване на американски представител на толкоз високо равнище, нещо, което предизвика отрицателни реакции от страна на Китай, които считат, че островът е тяхна територия.

Вашингтон прекъсна формалните връзки с Тайпе през 1979 година, като знак, че не желае да има проблеми с Пекин. Но напоследък администрацията на президента Доналд Тръмп ускори поддръжката си за развиването на демокрацията на острова и даже стартира да му продава оръжие.
 Тайван купува торпеда от Съединени американски щати за 180 млн. $
Тайван купува торпеда от Съединени американски щати за 180 млн. $

Китай не утвърждава

Пекинските управляващи, които от известно време са в обтегнати връзки с Вашингтон - като се стартира от тематиката за спазването правата на индивида и се стигне до оправянето с пандемията от ковид, заплашиха, че ще отговорят с реципрочни ограничения на визитата на Азар . Китай гледат на Тайван като на своенравна и непокорна провинция, която при нужда обаче може да бъде сложена под надзор.

Азар дойде с американски държавен аероплан на летището в Тайпе и бе посрещнат от Брент Кристенсен , изпълняващият функционалностите на американски дипломат в Тайван, както и от заместник-министъра на външните работи на Тайван Тиен Чун-кван.

Двамата се поздравиха в сходство с противоепидемиологичните ограничения - нямаше ръкостискания и двамата носеха маски.

Причините Азар да посети Тайван са две - той цели да ускори икономическото съдействие с острова и обмяната на опит в политиките в публичното опазване на здравето в подтекста на битката против ковид.

Очаква се по-късно през днешния ден Азар и тайванския му сътрудник да подпишат меморандум за съдействие в региона на опазването на здравето , като по-късно американският посетител ще посети тайвански центрове за надзор на болесттите.

Предвижда се по време на визитата Азар да се срещне и с президента на Тайван - госпожа Цай Ингвен.

Азар и неговият екип бяха тествани за ковид преди идването си в Тайван - те ще би трябвало да бъдат подложени на същата операция и при напускането на страната. Ето за какво по време на цялото си посещаване на острова те ще носят маски и ще съблюдават избрана отдалеченост, когато поддържат връзка с други хора.

Ранните и ефикасни ограничения, които Тайван предприе за справяне с ковид, доведоха до това, че той поддържа избран брой случаи инфектирани хора, който е доста по-нисък от този на съседите му - единствено 480 души са регистрирани с коронавирусна зараза, а жертвите са седем души . Повечето случаи на болни са хора, които са пътували в чужбина и са привнесли болестта извън.

Съединените щати са рекордьори - те са имали най-вече случаи на инфектирани с ковид и на умряли, което прави учудващи разногласията, които се водят измежду американците - дали би трябвало да се носят маски или хората би трябвало да се борят против тази процедура, която нарушава правото им на избор и на персонална независимост.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР