Американският президент Доналд Тръмп заяви в интервю, публикувано днес от

...
Американският президент Доналд Тръмп заяви в интервю, публикувано днес от
Коментари Харесай

Тръмп не е сигурен, че Израел иска мир с палестинците

Американският президент Доналд Тръмп съобщи в изявление, оповестено през днешния ден от израелския ежедневник " Израел Хайом ", че не е сигурен, че Израел желае да подписа спокойно съглашение с палестинците, предадоха международните медии. В предишното Тръмп на няколко пъти разкритикува неналичието на воля от страна на палестинците да договорят сходно спокойно съглашение, само че не беше отправял рецензии към Израел, написа Блиц. 

Пред безплатното израелско издание " Израел Хайом " Тръмп посочи, че израело-американските връзки са доста положителни, само че добави, че спокойно съглашение с палестинците ще ги направи още по-добри. " За момента ще кажа, че палестинците не желаят да реализират мир. И не съм изцяло сигурен също дали Израел желае да реализира мир ", сподели Тръмп пред всекидневникът, който показва позиции на десницата. Той също така изрази безпокойството си от разширението на израелските селища в палестинските територии, макар че неговата администрация бе по-малко сериозна по този въпрос от администрацията на предшественика му Барак Обама. " Заселническите действия са нещо, което доста усложнява и постоянно е усложнявало мира, тъй че аз мисля, че Израел би трябвало да е доста деликатен с тях ", сподели Тръмп. Франс прес напомня, че актуалният американски дипломат в Израел Дейвид Фридман, който е доближен на Тръмп, в предишното финансира планове в израелските селища.

Организация на обединените нации счита тези селища в палестинските територии за противозаконни. Вестникът " Израел Хайом " е благосъстоятелност на американския милиардер Шелдън Аделсън, който е покровител на Тръмп и на израелския министър председател Нетаняху, напомня АП. Още при започване на президентството си Тръмп разгласи желанието си да докара израелците и палестинците до финално съглашение, което ще позволи спора сред тях, продължаващ към този момент няколко десетилетия. Но в изявлението Тръмп се пита дали провеждането на договаряния е допустимо сега. " Честно казано не знам дали ние даже ще имаме договаряния. Мисля, че ще бъде доста неуместно за палестинците, както и за израелците да не реализиран съглашение ", сподели Тръмп и добави, че става дума за " една неповторима опция, която няма да се повтори още веднъж ".

Тръмп разгласи на 6 декември желание да признае Ерусалим за столица на Израел и тази позиция опонира на позицията на множеството страни в Организация на обединените нации, които считат, че финалният статут на Ерусалим би трябвало да бъде избран по време на договаряния. Според палестинците решението на Тръмп дискредитира Съединени американски щати в ролята им на медиатор в напъните за реализиране на мир и палестинският президент Махмуд Абас замрази контактите с американски представители.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР