Американският президент Доналд Тръмп заяви снощи, че САЩ ще се

...
Американският президент Доналд Тръмп заяви снощи, че САЩ ще се
Коментари Харесай

Тръмп изтегли САЩ от ядреното споразумение с Иран

Американският президент Доналд Тръмп съобщи нощес, че Съединени американски щати ще се изтеглят от подписаното през 2015 година интернационално съглашение, целящо да не разреши на Иран да създава нуклеарно оръжие, съобщи Ройтерс.

"Днес разгласявам, че Съединени американски щати ще се изтеглят от нуклеарната договорка с Иран ", сподели Тръмп.

Президентът акцентира, че нуклеарното съглашение е "ужасна, едностранчива договорка, която не е донесла мир и в никакъв случай няма да го направи ", съобщи Асошиейтед прес. Тръмп уточни, че ще възвърне глобите на Съединени американски щати против Техеран, съобщи Франс прес.

Тръмп предизвести за съществени последствия за Иран, в случай че той сътвори нуклеарна бомба и посочи, че Иран заслужава "по-добро държавно управление ".

Тръмп предвижда, че един ден иранците "ще изискат да сключат нова и трайна договорка " и че "когато го създадат, ще съм подготвен, благосклонен и в положение " да я сключа.

Израелската войска разгласи довечера, че е поискала от локалните управляващи в Голанските възвишения да отворят и приготвят противоракетните убежища поради "необичайни дейности на иранските сили в Сирия " от другата страна на демаркационната линия, съобщи Франс прес. Това беше обявено малко преди президентът на Съединени американски щати Доналд Тръмп да разгласи изтеглянето от нуклеарното съглашение с Иран.

Лидерите на Европейски Съюз ще обсъдят излизането на Съединени американски щати от нуклеарната договорка с Иран и нападателната комерсиална политика на Вашингтон на срещата на високо ниво ЕС-Западни Балкани в София на 17 май, написа ръководителят на Европейския съвет Доналд Туск в Туитър, представен от ДПА и ТАСС.

"Реалната политика на Доналд Тръмп, иранската договорка и търговията ще се сблъскат с обединен метод на Европа. Лидерите на Европейски Съюз ще обсъдят и двата въпроса на срещата на високо ниво в София идната седмица ", съобщи Туск.

Президентът на Франция Еманюел Макрон сподели, че ще работи за по-широко съглашение за иранската нуклеарна активност, балистична стратегия и районна политика след оповестеното евакуиране на Съединени американски щати от подписаното през 2015 година съглашение. Макрон написа в Туитър, че Франция, Германия и Англия съжаляват за американското решение и "ще работят дружно " за "по-широко " съглашение, съобщи Франс прес.

Върховният представител на Европейски Съюз за външната политика и политиката на сигурност Федерика Могерини прикани интернационалната общественост да се придържа към нуклеарното съглашение, макар изтеглянето на Съединени американски щати от него.

Могерини сподели, че е обезпокоена изключително от оповестяването на нови наказания довечера. Европейски Съюз е "решен да резервира " нуклеарното съглашение, увери Могерини.

Британската министър-председателка Тереза Мей също сподели, че съжалява за решението на президента Тръмп.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР