Американският президент Доналд Тръмп смята, че трябва да се изясни

...
Американският президент Доналд Тръмп смята, че трябва да се изясни
Коментари Харесай

Напрежение: Порошенко моли НАТО за бойни кораби в Черно море, Тръмп обсъжда ответни мерки за Русия, а Путин заговори за човекоядство

Американският президент Доналд Тръмп счита, че би трябвало да се обясни дали украинската страна е предизвестила Русия за прекосяването на нейните кораби от Черно в Азовско море и приканва Париж и Берлин да вземат присъединяване в процеса. Това съобщи стопанинът на Белия дом в изявление за вестник „ Ню Йорк пост “, разяснявайки случая с украинските кораби, съобщи Блиц.

 

„ Имаше въпрос – имало ли е предизвестие. Украинските кораби дали ли са знак, че минават? Защото, считам, че те са имали система. Тя е работила “, сподели Тръмп. 

Той също по този начин означи, че на него „ не му е харесало “ задържането на три украински кораба и прикани Германия и Франция да се включат в обстановката към събитията в Керченския пролив. При това американският президент не посочи какви точно дейности чака от Берлин и Париж. 

Тръмп ще вземе решение дали да се срещне с съветския президент Владимир Путин на срещата на върха на Г-20 в Буенос Айрес, откакто получи цялостен отчет за събитията в Украйна и Черно море. Той повтори, че не изключва опцията да анулира срещата си със стопанина на Кремъл. 

„ Тръмп съобщи, че той ще получи „ цялостен отчет “ от чиновниците, занимаващи се с въпросите на националната сигурност и по-късно ще вземе решение “, се споделя в материала на „ Ню Йорк пост “, представен от БГНЕС. „ Ние ще забележим, ние ще научим, какво се е случило. Не ми харесва този случай и ще ни дават отчет във връзка на това, което се случва “, акцентира американският водач. 

Администрацията на американския президент Доналд Тръмп разисква вероятни разновидности на ответни ограничения на обстановката към Керченския пролив. Това заяви специалният представител на Държавния департамент на Съединени американски щати за Украйна Кърт Волкър. 

„ Отговарящите за националната сигурност публични лица от другите ръководства на вашингтонската администрация се събраха във вторник, с цел да обсъдят разновидности за ответни ограничения на Съединени американски щати на обстановката в Керченския пролив “, написа „ Вашингтон пост “, базирайки се на информацията на Волкър. 

„ Търсим пътища за урегулиране на актуалната рецесия и оказване на напън върху договарянията за да се върнем към политическо решение “, декларира американският посланик. Волкър показва гледната точка, че „ дейностите на Русия очевидно имат противозаконен темперамент “. 

„ Освен това, не е имало условия, които могат да оправдаят обстрела на украинските кораби и ареста на моряците “, декларира той. 

По-рано руският външен министър Сергей Лавров заяви, че апелът на Държавния департамент на Съединени американски щати към европейските страни да не отслабват глобите във връзка с Русия поради случая в Керченския пролив предизвиква и предизвика провокационните дейности на украинските управляващи. 

Той също по този начин означи, че специфичният представител на Държавния департамент за Украйна Кърт Волкър не спомага за урегулирането на обстановката в страната, а „ влиза в ролята на мощен и безкритичен бранител на всевъзможни провокационни дейности на киевския режим “. 

Украинският президент Петро Прошенко пък упрекна Владимир Путин, че желае да анексира цяла Украйна и прикани НАТО да изпрати бойни кораби в Черно и Азовско море. 

" Не вярвайте на лъжите на Путин. Той желае да възвърне остарялата Руска империя. Крим, Донбас, цялата страна. Като съветски цар, като какъвто се възприема, неговата империя не може да действа без Украйна. Той гледа на нас като на негова колония ", съобщи Порошенко в изявление за немското издание " Билд ".

Президентът на Русия Владимир Путин от своя страна разгласи, че сблъсъкът сред съветските и украинските военни кораби бил резултат от това, че чужди страни не са в положение да държат Киев виновен за неприятно държание.

" Властите в Киев продават настроения срещу Русия с значителен успех днес. Те нямат какво друго да вършат ", акцентира Путин.

Руският президент посочи, че наподобява, че Украйна би могла да се измъкне от всичко, доколкото задгранични страни, подкрепящи антируската позиция на Украйна, са забъркани.

" Ако желаят бебета за закуска, те евентуално ще им сервират бебета. Те биха споделили: " Защо не, те са гладни, какво би трябвало да се направи по отношение на това? " Това е толкова късогледа политика и тя не може да има добър резултат. Това прави украинското държавно управление самодоволно, не им дава тласък да правят естествена политическа работа в страната си или да организират естествена икономическа политика ", разяснява той.

Путин добави, че случаят, който завърши със задържането от страна на Русия на три украински кораба, а Киев вкара отчасти военно състояние в страната, бил " мръсна игра " на Порошенко, който трябвало да притисне политическите си съперници преди президентските избори през март.
Той твърди, че Украйна е виновна за ескалацията на напрежението, защото случаят бил умишлена и планувана провокация от страна на украинските военноморски сили.

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган предложи своята страна като медиатор за разрешаване на случая с украинските кораби в Керченския проток. „ Ние обсъдихме с двете страни /с Русия и Украйна/, какво може да бъде направено и дали можем да играем ролята на медиатор “, сподели той, представен от Анадолската организация. 

По-рано източник от канцеларията на турския президент осведоми, че Ердоган е провел договаряния с президентите на Русия Владимир Путин и на Украйна Петро Порошенко. 

„ Той е изслушал позициите на двете страни по отношение на случая в Черно море и е отбелязал значимостта създалата се обстановка да се позволи по дипломатически път “. Пресслужбата на Кремъл също заяви за договарянията сред Путин и Ердоган. От там означиха, че „ в подтекста на предизвикания от киевските управляващи рисков случай в региона на Керченския пролив са се обменили отзиви по въпросите на стабилността и сигурността в Черноморския район “. 

На 25 ноември три кораба на украинските Военноморски сили нарушиха в Керченския проток разпоредбите за прекосяване от Черно в Азовско море. Украинците също по този начин не реагираха по никакъв метод на предизвестията на съветските патрулни кораби, че навлизат в непознати териториални води. За да бъдат спрени, се наложи използването на оръжие. Трима военнослужещи на украинските Военноморски сили бяха леко ранени, оказана им бе здравна помощ. 

Те бяха арестувани и доставени в Керч. Води се наказателно дело за нарушение на държавната граница на Русия. Москва дефинира случилото се като провокация, украинските управляващи вкараха военно състояние, а Европейски Съюз и НАТО приканиха за деескалация на обстановката.

Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР