Американският президент Доналд Тръмп смекчи тона към Китай от последните

...
Американският президент Доналд Тръмп смекчи тона към Китай от последните
Коментари Харесай

Тръмп рязко смекчи тона към Китай и обвини "предишни администрации" за търговския дефицит

Американският президент Доналд Тръмп смекчи тона към Китай от последните месеци и означи, че сътрудника му Си Цзинпин е " доста специфичен " сътрудник, предадоха " Ройтерс " и Би Би Си. Двамата се срещат в Пекин след рецензии, отправени от Тръмп към Китай поради позицията му по търговски въпроси и нуклеарната и балистичната стратегии на Северна Корея.

Ден след обиколката на Забранения град, проведена от Пекин, и след сключването на покупко-продажби за 250 милиарда $, Тръмп благодари на Си за " безусловно чудесното " посрещане в Китай и сподели, че изпитва " необикновено топли усеща " към него. Няколко часа по-рано той даже смени изображението на корицата на профила си в " Туитър " със фотография от Забранения град.

Тръмп изиска от Си да " постави доста старания " и да убеди Пхенян да се откаже от създаването на нуклеарни оръжия. Китайският президент не отговори непосредствено на апела, само че сподели, че Пекин поставя старания за стабилизация на района.

На първото си посещаване в Китай като държавен глава, за разлика от изявите си в " Туитър " и на конференции, той не насочи обвинявания към Китай, че се " възползва " от Съединени американски щати и американската комерсиална политика с протекционистките си бариери. По-рано Пекин разгласи подготвеност да усъвършенства изискванията за непознати компании, които желаят да влязат на китайския пазар, въпреки и единствено в някои браншове. " В момента, за жалост, (търговските отношения) са доста едностранчиви и несправедливи. Но - само че - не упреквам Китай. В последна сметка кой може да упрекна дадена страна, че се е възползвала въпреки това за положителното на жителите си? "

" Обвинявам предходните администрации, че разрешиха комерсиалният недостиг, излязъл от надзор, да се разрасне толкоз. Трябва да изправим това, тъй като просто не работи... Не е стабилно. Знам нещо за президента ви: в случай че работи настойчиво, с цел да се случи нещо, то ще стане. Ням никакво подозрение. "

Тръмп би трябвало да посети общо пет страни по време на азиатската си обиколка. В петък той ще се срещне с съветския си сътрудник Владимир Путин, до момента в който е във Виетнам.

 Тръмп внезапно смекчи тона към Китай и упрекна
© Reuters

Сделките за 250 милиарда $

Сред най-големите покупко-продажби, оповестени от Вашингтон и Пекин, са основният производител на чипове Qualcomm и самолетният колос " Боинг ".

Някои от договореностите просто са формализирани с днешната среща, други може да не бъдат осъществени, защото не са обвързващи, отбелязва " Ройтерс ". Например китайската China Energy Investment Corporation Limited възнамерява инвестиция от 83.7 милиарда $ в планове, свързани с рандеман на шистов газ и химическата индустрия в Западна Вирджиния, съгласно данни на щатския департамент за търговията.

Петролната компания " Синопек ", " Банк ъф Чайна " и суверенният фонд са се съгласили да работят по планове в газовия бранш на Аляска, които може да привлекат 43 милиарда $ вложения и чието създаване ще сътвори до 12 000 работни места в Съединени американски щати.

" Боинг " получава поръчки и необвързващи поръчки на стойност близо 37 милиарда $ за близо 300 самолета от китайската организация China Aviation Supplies Holding. Според " Ройтерс " не се оповестява какъв дял от тази сума образуват поръчките и каква - поръчките. Преди известието за договорката " Боинг " към този момент беше оповестил близо 300 поръчки от неидентифицирани купувачи.

Производителят на чипове Qualcomm е подписал три необвързващи съглашения за продажба на полупроводници за три китайски софтуерни компании в идващите три години.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Президентът Тръмп (593)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР