Американският президент Доналд Тръмп се опитва да убеди афганистанския президент

...
Американският президент Доналд Тръмп се опитва да убеди афганистанския президент
Коментари Харесай

Тръмп притиска Афганистан да затвори мисията на талибаните в Катар

Американският президент Доналд Тръмп се пробва да убеди афганистанския президент Ашраф Гани да се съгласи да бъде затворена талибанската задача в Катар , която е канал за разговор през последните повече от 6 година

Това написа английското издание " Гардиън ", базирайки се на няколко източници, осведомени с полемиката сред двете страни.

Отбелязва се, че Гани преглежда предлагането, направено по време на среща сред двамата президенти в четвъртък. Според някои източници афганистанският водач е податлив да се съгласи.

Афганистанското водачество преглежда 36-членната неофициална делегация в Доха, която талибаните назовават " политически офис ", като инструмент на Пакистан.

Тръмп е срещу задачата на талибаните по няколко аргументи. Той я преглежда като провалена самодейност на предшественика си Барак Обама. В същото време монархиите в Близкия изток притискат за затварянето й, защото я преглеждат като знак на дипломатическия авторитет на Доха и на връзките сред Катар и Съединени американски щати.

Кабул ще би трябвало да подаде публична молба за затваряне на задачата на талибаните , само че крайното решение би трябвало да вземе катарското държавно управление.

Според източник офисът е косвена жертва в продължаващата рецесия сред Катар и Саудитска Арабия.

Не е ясно дали катарският водач е склонен да се затвори задачата .

Политическата комисия на талибаните откри непрекъсната задача в Доха през 2011 година, малко след първите секрети контакти със Съединени американски щати в Германия. През 2013 година имаше несполучлив опит за разкриване на първото посолство на талибаните в Катар, на което изрично се опълчи Кабул.

Талибаните небрежно трябваше да махнат флага си и табелата , само че постройката остана като неофициална делегация в Доха за дипломатически контакти, които не доведоха до основни мирни договаряния.

Не е ясно дали представителите на талибаните в Доха ще бъдат експулсирани .
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР