Американският президент Доналд Тръмп пристигна снощи в Брюксел, където днес

...
Американският президент Доналд Тръмп пристигна снощи в Брюксел, където днес
Коментари Харесай

Американският президент Доналд Тръмп пристигна в Брюксел за срещата на НАТО

Американският президент Доналд Тръмп дойде нощес в Брюксел, където през днешния ден и на следващия ден ще взе участие в срещата на върха на НАТО. Очаква се съдружниците от Алианса да обсъдят разноските си за защита, а в четвъртък Македония да получи покана за започване на договаряния за присъединение. България ще бъде показана от президента и главнокомандващ на българската войска Румен Радев.

Доналд Тръмп и брачната половинка му Мелания кацнаха нощес в Брюксел тъкмо в полувремето на футболната среща Франция - Белгия. От борда на президентския аероплан той още веднъж разгласява туит, в които атакува някои страни от НАТО поради ниските им военни разноски. Според него те освен не съблюдават уговорката за обособяване на 2% от Брутният вътрешен продукт за защита, само че и не заплащат вноските си. " Ще възстановят ли тези страни разноските на Съединени американски щати? ", пита Тръмп.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберт чака сложна среща на върха с различия и напрежение. Самият Тръмп предвижда, че срещата му с съветския президент Путин в понеделник в Хелзинки може да е по-лека от тази в Брюксел. Според Столтенберг е обикновено да има различия сред съдружниците. Въпреки това той се надява Алиансът да остане дирек на евроатлантическата сигурност. През последните месеци генералният секретар на НАТО неколкократно акцентира, че от 2014 страните от Алианса непрекъснато усилват разноските за защита. България отделя към % и половина от Брутният вътрешен продукт за сигурност. Очаква се в четвъртък водачите от НАТО да насочат покана към Македония за договаряния за присъединение към Алианса. 10 000 служители на реда ще се пазят реда през днешния ден и на следващия ден в Брюксел. Затворени са улици и цели квартали, в които ще се движат водачите на НАТО. Според вътрешното министерство това е една от най-големите интервенции, обвързвана със сигурността, проведена в миналото в белгийската столица.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР