Американският президент Доналд Тръмп предупреди Турция за икономическа катастрофа, ако

...
Американският президент Доналд Тръмп предупреди Турция за икономическа катастрофа, ако
Коментари Харесай

Тръмп: Ще унищожим икономически Турция, ако атакува кюрдите

Американският президент Доналд Тръмп предизвести Турция за икономическа злополука, в случай че нападат кюрдите след изтеглянето на американските войски от Сирия. Наред с това той прикани кюрдите " да не провокират " Анкара, съобщи Франс прес, представена от Българска телеграфна агенция.

Започваме от дълго време закъснялото евакуиране от Сирия, като в същото време бием хубавичко и от доста страни дребното останало от халифата на групировката " Ислямска страна ". Ще нападаме още веднъж от налична наоколо база, в случай че тя се възвърне. Ще унищожим стопански Турция, в случай че нападна кюрдите. Трябва да се сътвори зона за сигурност от 20 благи, написа в " Туитър " Тръмп.

" Също по този начин обаче не желаеме кюрдите да предизвикат Турция. Русия, Иран и Сирия бяха най-облагодетелствани от дълготрайната американска политика за заличаване на ИД в Сирия - естествени врагове. Ние също имаме изгода, само че в този момент е време да върнем войските си вкъщи. Край на безкрайните войни! ", добави той в различен пост в " Туитър ".

Последва отговор от Турция. " Фатална неточност " е Съединени американски щати да приравняват сирийските кюрди с терористичната Кюрдска работническа партия (ПКК) и нейните разклонения в Сирия, сподели представителят на турския президент Реджеп Тайип Ердоган – Ибрахим Калън.

" Фатална неточност е да се приравняват сирийските кюрди с ПКК, която е в листата на Съединени американски щати на терористите, и нейния сирийски клон Сили за отбрана на народа. Турция се бори против терористите, не против кюрдите. Ще пазиме кюрдите и други сирийци от всички терористични закани ", съобщи Калън в " Туитър ".

Той добави, че Турция чака Съединени американски щати да съблюдават стратегическото си партньорство с Анкара.

" Терористи не могат да бъдат ваши сътрудници и съдружници. Турция чака Съединени американски щати да зачетат нашето стратегическо партньорство и не желае то да бъде помрачавано от терористична агитация, " написа още представителят на Ердоган.

Калън още веднъж съобщи, че " няма разлика сред ДАЕШ ( " Ислямска страна " ), ПКК или ПДС/СЗН " и се закани Турция да продължи битката си против всички тези терористични групировки. 

Подобно обръщение през днешния ден изпрати и Фахреттин Алтун, шеф за връзките в турското президентство, който сподели, че Турция няма никакъв проблем с кюрдите, а казусът е терористичната формация ПКК и нейните разклонения в Сирия.  

" Република Турция не е зложелател на кюрдите, а (техен) бранител ", написа в " Туитър " той. " Тероризмът е гнет и би трябвало да бъде отстранен. Това е, което Турция прави в Сирия ", уточни още представителят на президентството.

Обявеното през декември евакуиране на американските военни, ситуирани в Сирия да се оправят с ИД, беше приветствано от Турция, само че заплаши ситуацията на кюрдските сили, които се биеха паралелно със Съединени американски щати против джихадистката формация, напомня Агенция Франс Прес. Турският президент Реджеп Тайип Ердоган заплашва да предприеме военно нахлуване в Северна Сирия, с цел да прогони бойците от кюрдските Сили за отбрана на народа, които Анкара счита за терористи.
Източник: blagoevgrad24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР