Американският президент Доналд Тръмп подписа нови митнически тарифи, които вероятно

...
Американският президент Доналд Тръмп подписа нови митнически тарифи, които вероятно
Коментари Харесай

Тръмп подписа „стоманената война“

Американският президент Доналд Тръмп подписа нови митнически цени, които евентуално ще провокират интернационална комерсиална война.

Насърчаван от служащи от стоманената промишленост, поканени особено за случая в кабинета „ Рузвелт “, Тръмп подписа двата документа, с които митата за импорт на стомана стават 25% и 10% за алуминий. Те влизат в действие след 15 дни.

Нашата промишленост беше опустошена, нашата страна претърпя същинска офанзива, нашите служащи бяха предадени, само че това свърши, съобщи милиардерът с приповдигнат звук.

Тръмп не изключи, че някои от страните ще бъдат освободени от новите мита и измежду тях ще са Канада, Мексико и Австралия, предават организациите.

В началото цените няма да се ползват за Канада и Мексико (съответно първи и четвърти по величина вносител на двете първични материали в САЩ), до момента в който Вашингтон направи оценка на напредъка н договарянията за преразглеждане на съглашението за североамериканската зона за свободна търговия (NAFTA).

В документите е включена „ уговорка за сигурност на връзките с другите страни “, която разрешава на всеки експортьор да „ разисква различни решения “ с комерсиалния представител на Съединени американски щати Робърт Лайтхайзър.

„ Ще се придържам в началото към 25% и 10%, само че имам право да увелича или да понижа (митата) съгласно страната, имам право да изключа страни или да включа “, сподели Тръмп. По-късно добави, че „ някои огромни сътрудници, някои огромни военни съдружници “ ще бъдат регистрирани – „ ние ще огледаме кой заплаща сметките и кой не ги заплаща “, съобщи някогашният бизнесмен за следващ път по адрес на страните от НАТО. Той подлага на критика Германия – 8-и по величина вносител на стомана (3%).

Очаква се новите мита да понижат вноса до нужните равнища за естествената работа на фирмите в тази браншове, акцентира формалното изказване на  Белият дом. Според него Тръмп подхваща ограниченията, с цел да отбрани сериозно значимите браншове от недобросъвестни търговски практики и световния остатък на индустриални мощности.

„ Промени или анулация на мита “ ще има единствено в случаите, че вносът от една или друга страна, „ повече не заплашва да нанесе вреда на националната сигурност “.

Според Вашингтон вносът на стомана от Китай „ се явява главен фактор за намаляването на личното произвеждане на алуминий “.

Митата няма да засягат задграничните компании, които открият свои производства на територията на Съединени американски щати.

В наредбите е написан специфичен „ механизъм за изключване от листата на избрана продукция “ от „ съображения за националната сигурност “ и недостига на националния пазар.

След оставката на основния стопански консултант Гари Кон, министърът на търговията Уилбър Рос акцентира, че Вашингтон не желае „ да взриви планетата “, пробвайки се да смекчи грандоманските изказвания на Тръмп, че комерсиалните войни „ не са толкоз неприятни “ и че са „ лесни за печелене “.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР