Американският президент Доналд Тръмп официално обяви, че страната му се

...
Американският президент Доналд Тръмп официално обяви, че страната му се
Коментари Харесай

Официално: САЩ излизат от ядреното споразумение с Иран

Американският президент Доналд Тръмп публично разгласи, че страната му се изтегля от емблематичната нуклеарна договорка с Иран, подписана по време на предшественика му Барак Обама.
" След доста съвещания, ми стана ясно, че не можем да предотвратим основаването на иранска нуклеарна бомба посредством разлагащата се, гнила конструкция на настоящето съглашение ", съобщи Тръмп, представен от The Guardian.
В началото на речта си той разказа договорката като " огромен позор за мен като жител. " Също по този начин съобщи, че Иран построява нуклеарна стратегия, само че не показа доказателство за думите си.
" Амбициите на Иран стават все по-безсрамни ", добави президентът.
Америка ще наложи нови наказания на азиатската страна, стана още ясно на конференцията. Те ще бъдат ориентирани към сила и финансовия браншове.
Реакция незабавно имаше от френския президент Еманюел Макрон, който написа в Twitter, че Франция, Германия и Англия съжаляват за решението на Съединени американски щати и че режимът за неразпространение на нуклеарно оръжие е в риск.

France, Germany, and the UK regret the U.S. decision to leave the JCPOA. The nuclear non-proliferation regime is at stake.
— Emmanuel Macron (@EmmanuelMacron) May 8, 2018
Европейският съюз е угрижен от излизането на Съединени американски щати от " нуклеарната договорка " с Иран, заяви от своя страна комисарят по външните връзки Федерика Могерини. Предстоят съвещания със съдружниците за оценка на въздействието на отдръпването на Съединени американски щати от съглашението.
Очаква се по-късно довечера иранският водач Хасан Роухани да излезе с формален отговор на думите на Тръмп.
По-рано Дмитрий Песков, представителят на съветския президент Владимир Путин, съобщи, че в случай че Съединени американски щати излязат от съглашението, това ще сътвори " доста сериозна обстановка " и ще докара до „ неизбежни фрапантни последствия “.
Песков посочи, че позицията на Русия „ съответствува напълно с позицията на водачите от европейските столици, които също не са последователи на анулацията на основополагащия документ “.
През юли 2015 година Иран, петте непрекъснати членове на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации (Русия, Англия, Китай, Съединени американски щати, Франция) и Германия реализираха съглашение за споразумяване на нуклеарния проблем в Техеран. Бяха анулирани икономическите наказания против Иран в подмяна на ограничение на нуклеарните упоритости на Ислямската република.
Без особена връзка с главната тематика, на конференцията Тръмп разгласи още, че държавният секретар Майк Помпео е отпътувал за Северна Корея.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР